Loading...

Roma: Veghe de rugăciune pentru Europa

În seara zilei de 24 martie 2017 piața de dinaintea Bazilicii „Sfinții Apostoli” a fost învăluită într-o atmosferă de pace ireală. Chiar din cursul dimineții puteau fi auzite doar vocile persoanelor; nici un claxon sau vreun scuter… nimic din zgomotul frenetic de fiecare zi al Romei.

Roma: Veghe de rugăciune pentru Europa.

Distribuie cu:

Eram în zona de maxima siguranță. La câteva sute de metri de aici, la Capitoliu, s-au desfășurat festivitățile celebrării aniversării a 60 de ani de la Tratatul pentru Europa, iar la Palatul Quirinal toți șefii de stat europeni erau oaspeții președintelui Italiei, Sergio Mattarella.

Și noi ne-am pregătit pentru acest eveniment important printr-o veghe de rugăciune ecumenică organizată de comitetul „Insieme per l’Europa”, un grup de comunități și asociații din diferite biserici creștine, printre care și Spiritul din Assisi, Mișcarea Focolarelor și Comunitatea Sfântul Egidiu. Această veghe de rugăciune, la care au participat cel puțin 750 de persoane, a fost prezidată de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor. De asemenea, au participat numeroși reprezentanți din diferite biserici creștine: catolici, ortodocși, luterani, anglicani, valdezi.

Cred că a fost pentru prima dată când în bazilica noastră a fost organizat un moment de rugăciune ecumenică. Monseniorul Nunzio Galantino, secretarul Conferinței Episcopale Italiene, comentând un fragment din evanghelia după Matei „voi sunteți sarea… voi sunteți lumina lumii”, a prezentat o reflecție scurtă și incisivă evidențiind pericolul „gândirii unice” și al unei atitudini arogante și nefavorabile în vederea construirii Europei, atitudinea aceluia care crede că doar el deține adevărul și vrea să îl impună celorlalți cu orice preț: excesul de lumină orbește și deranjează, prea multă sare face ca mâncarea să devină necomestibilă. Mărturia creștinilor de toate confesiunile este necesară pentru construirea Europei Națiunilor, însă în conformitate cu indicațiile pe care sfântul Petru le dă în prima sa scrisoare: „gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință, având o conștiință curată.” (1Pt 3,15-16)

Fratele Gennaro Becchimanzi a introdus celebrarea printr-un colaj muzical compus din oda bucuriei de Beethoven și secvența liturgică Veni Creator Spiritus, moment inițial ce s-a bucurat de o reală apreciere. Doamnele voluntare, „slujitoare ale frumuseții”, care au împodobit bazilica, au pregătit compoziții florale tematice: flori de iris, anemone și frezii galbene simbolizând steagul Europei pe balustrada de dinaintea altarului; gerbere galbene și piciorul cocoșului roșii în dreptul amvonului, reprezentând culorile caracteristice Romei.

Organizatorii au fost foarte mulțumiți și noi cu atât mai mult. Cel mai frumos compliment pe care l-am primit a fost acela că s-au simțit ca acasă, fapt care ne-a bucurat cu adevărat.

Pentru noi, frații care ne ocupăm de pastorația parohială, faptul de a face cunoscută Bazilica și în mod special pe sfinții apostoli Filip și Iacob, faptul de a promova cultul lor, cu speranța că Bazilica va recupera mereu mai mult rolul său de „biserică-punte” între Orient și Occident, este obiectivul principal pe care încercăm să îl ducem la îndeplinire. Știm desigur că în tot ceea ce facem ni se alătură, strălucitoare și eficace, lumina apostolilor și mărturia lor care atrage oamenii la Cristos, „lumină suavă și gust îmbietor”.

(traducere din limba italiană de fr. Cristian Aiojoaei)

***

Material apărut pe www.ofmconv.net

Album Foto:

Distribuie cu: