Loading...

Relicva Sfântului Anton la Beiuş

Sâmbătă, 12 mai 2018, relicvarul Sfântului Anton de Padova a ajuns şi în Beiuş. Acest moment spiritual se înscrie în cadrul pelerinajului naţional (7 mai – 13 iunie) organizat de Provincia Franciscană „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România şi de echipa redacţională a revistei Mesagerul Sfântului Anton cu acordul şi binecuvântarea Conferinţei Episcopale din România. 

Relicva sfântului Anton la Beiuș

Distribuie cu:

Conform celor afirmate de călugării prezenţi se doreşte a se oferi posibilitatea numeroşilor săi cinstitori să-l întâlnească şi să-i ceară ajutorul şi mijlocirea, mai ales, pentru susţinerea şi ocrotirea familiei şi pentru diversele cereri comunitare şi personale.
În cadrul acestui pelerinaj sunt purtate în parohii două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ţine în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este aşezat un ostensoriu ce conţine o parte însemnată din „massa corporis”. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, va fi expus în biserici pentru venerarea publică de către credincioşi. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conţine o altă parte însemnată din „massa corporis”. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări şi pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri.
Relicvarul a fost întâmpinat la ora 15:30 de preoţii parohi ai bisericilor catolice din oraşul Beiuş: părintele paroh romano-catolic, Anton Jitaru, şi părintele paroh greco-catolic, Zorel Zima, protopop al locului. În glasul clopotelor, relicvarul mic a fost primit şi purtat spre altarul Bisericii greco-catolice „Sfinţii Trei Ierarhi” (Beiuş) de către parohul, preot Zorel, iar bustul, purtat de către preoţii din parohiile învecinate, a fost aşezat în centrul bisericii.
După salutul de primire, respectiv cuvintele spirituale ale călugărilor însoţitori, rugăciunile cu diverse cereri de mijlocire au debutat cu o rugăciune rostită în cor de toţi preoţii prezenţi. Credincioşi din parohiile învecinate: Ştei, Vaşcău, Valea de Jos, Grădinari, Drăgoteni, Petrani, Pocola, Prisaca, alături de cei din Beiuş au avut ocazia venerării personale şi a aşezării intenţiilor în faţa Sfântului Minunilor. Rozarul închinat celei a cărei nume este „miere pe buze”, după exprimarea pioasă a Sfântului Anton la adresa Sfintei Fecioare Maria, a fost presărat cu meditaţii susţinute de părintele paroh, inspirate atât din misterele propuse cât şi din viaţa şi învăţăturile sfântului venerat. Momentul de venerare a avut ca punct central orientarea sufletelor, prin mijlocirea şi după pilda şi îndemnul antonian, spre Isus prezent pe altar în cadrul celebrării Sfintei Liturghii. Aceasta a fost celebrată de protopopul locului alături de confraţii preoţii călugări şi parohi din jur, respectiv animată de corul bisericesc „Ioan Buşiţia” avându-l ca dirijor pe Zoltan Boldiş. Ziua de bucurie, spiritualitate şi rugăciune s-a încheiat cu binecuvântarea copiilor de la oratoriul „Colţ de Rai”, care, alături de profesoara lor, Carmen Zima, au cântat lui Isus, Celui spre care îndemna neobosit acest mare Sfânt, protector şi al copiilor.
 
[ *** ]
 
Material apărut pe www.egco.ro

Album Foto:

Distribuie cu: