Relicva Sfântului Anton la Timișoara
În dimineața zilei de marți, 8 mai 2018, pr. János Kapor, parohul bisericii „Millennium”, și aproximativ o sută de credincioși au așteptat sosirea relicvei marelui sfânt la Timișoara.
Distribuie cu:
„Sfântul întregii lumi”, „Sfântul pe care lumea îl iubește”, „Sfântul minunilor”, sau cu simplitate familială: „SFÂNTUL”! Acestea sunt unele dintre titlurile cele mai cunoscute care îl indică, cu admirație și confidență pe Sfântul Anton de Padova, admirabil pentru perfecțiunea sa evanghelică, pentru activitatea sa apostolică, dar și pentru iubirea sa față de aproapele. Cunoscut în lumea întreagă, el este venerat ca iubit și zelos mijlocitor de haruri la Tronul milostivirilor cerești. (…) Dovada cea mai elocventă de apreciere a devoțiunii față de Sfântul Anton este constituită de cele cinci milioane de pelerini din lumea întreagă, care vizitează în fiecare an Mormântul Sfântului Anton din Padova, dar și de faptul că în fiecare biserică din lumea întreagă, credincioșii de toate confesiunile creștine îl cinstesc și se roagă Sfântului Anton…
Astfel s-a putut citi în comunicatul Fraților Franciscani Conventuali din anul 2004, când relicva Sf. Anton de Padova a fost purtată, ca și în acest an, într-un pelerinaj național, care cuprindea mai multe Dieceze și Eparhii, mai multe comunități romano-catolice și greco-catolice din România. Și în acest an, la fel ca și în anul 2004, la Timișoara relicva a fost primită în biserica romano-catolică „Millennium” din cartierul Fabric. Pelerinajul din acest an este organizat de către Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, având motto-ul: „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine”.
Conform programului, în dimineața zilei de marți, 8 mai, pr. János Kapor, parohul bisericii „Millennium” și aproximativ o sută de credincioși au așteptat sosirea relicvei marelui sfânt. După primire, bustul aurit al Sfântului Anton de Padova a fost purtat în procesiune în biserică. În cursul zilei credincioșii și cinstitorii Sfântului au putut participa la diferite programe spirituale, devoțiuni și rugăciuni. Printre cei care soseau la biserică pentru a venera relicva s-au numărat de exemplu copii și tineri, elevi ai școlilor din apropiere însoțiți de cadre didactice precum și enoriași ai diferitelor confesiuni religioase din oraș.
În după-amiaza zilei, începând cu orele 18.00, a avut loc Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către Mons. Johann Dirschl, vicar general în prezența a numeroși preoți romano-catolici și greco-catolici din Timișoara și aproximativ 500 de credincioși. „Cu mare bucurie ne-am adunat aici să îl salutăm în mijlocul nostru pe Sf. Anton, prezent aici prin relicva sa. El este cel care se numește doctor al evangheliilor. Este sfântul cel mai cinstit și cel mai iubit, care mijlocește la Dumnezeu pentru noi binecuvântarea și harul Lui” – a rostit în salutul adresat celor prezenți Mons. Johann Dirschl, vicar general.
Pr. Egidio Canil OFMConv, responsabil cu pelerinajele antoniene în lume, a transmis salutul părintelui custode, superiorul conventului franciscan din Padova, prezentând în câteva cuvinte și relicvele aduse. Astfel, relicvele sunt „Ex Massa Corporis” (din țesuturile trupului), mușchi conservați ai Sfântului din inima sa. „Sfântul Anton dorește să ceară tuturor cinstitorilor săi să aibă mereu în mâinile lor Evanghelia, fiindcă cei care vor să îl urmeze trebuie să cunoască, să înțeleagă, să iubească și să trăiască cuvintele lui Dumnezeu. Totodată Sf. Anton dorește să binecuvânteze această comunitate, acest oraș, toate familiile din România, pe părinți, bunici, tineri și copii.” – a mai adăugat pr. Egidio.
În predica rostită, pr. Cristian Tiba OFMConv a subliniat: „Între marii sfinți ai Bisericii – doctor evangelicus – Sf. Anton de Padova este cel care continuă, și atunci, ca și acum, să dăruiască bunătate și să transmită milostivirea lui Dumnezeu. Nenumărate sunt minunile pe care le-a săvârșit în timpul vieții și adevărat este că aceste minuni nu au încetat nici până astăzi. Fiți milostivi, fiți îndurători – aceasta ne învață Cristos, aceasta o face Sf. Anton de Padova iar această milostivire trebuie să înceapă în sânul familiei.” După Sf. Liturghie biserica a rămas deschisă până târziu în noapte (ora 1.30), credincioșii așteptând cu răbdare și în spirit creștinesc să se poată ruga în fața relicvei Sf. Anton.
După ce va fi primită și în bisericile orașelor Lugoj, Reșița și Caransebeș, relicva Sf. Anton va părăsi teritoriul Diecezei de Timișoara.
[***]
Programul Pelerinajului național cu relicva Sfântului Anton de Padova.