Loading...

Reîntoarcerea apostolului Filip la locul apostolatului și martiriului său

În seara zilei de 9 mai 2017, în biserica Sfântul Policarp din Izmir (Smirna), o delegație a Fraților Minori Conventuali a înmânat Arhiepiscopului Bisericii catolice, mons. Lorenzo Piretto O.P. și Patriarhului Ecumenic al Bisericii ortodoxe Bartolomeu, două relicve celebre aparținând apostolului Filip, în semn de prietenie și comuniune a bazilicii „Cei XII Sfinți Apostoli” din Roma și a Ordinului Fraților Minori Conventuali cu Comunitățile creștine ale celor două Biserici surori.

Reîntoarcerea apostolului Filip la locul apostolatului și martiriului său.

Distribuie cu:

Această întâlnire aparte cu cei doi prelați a reprezentat un dar ceresc ca urmare a recunoașterii canonice a relicvelor aparținând apostolilor Filip și Iacob cel mic, fratele Domnului, recunoaștere inițiată pe data de 5 aprilie, anul trecut, și încheiată pe 19 decembrie, același an, la Bazilica „Cei XII Sfinți Apostoli”.

Printre pelerinii veniți de oriunde pentru a cinsti relicvele, în luna septembrie trecut, a ajuns la Roma Arhiepiscopul Lorenzo, împreună cu un grup de credincioși, pentru a-l cinsti în mod special pe apostolul Filip, cel care predicase evanghelia în părțile Asiei Mici și avea să îndure martiriul la Hyerapolis (astăzi Pamukkale), în jurul anului 80. Pr. Maximilian Palinuro, parohul Catedralei din Izmir, avea să înmâneze, în numele Arhiepiscopului, o scrisoare prin care cerea o relicvă aparținând apostolului Filip, ca o „reîntoarcere simbolică” a apostolului în locurile vestirii sale și ale martiriului său. Iar ca această „reîntoarcere” să implice, de asemenea, și Comunitatea ortodoxă a cerut, în același timp, o altă relicvă de însemnătate egală, ce urma să fie încredințată Patriarhului de Constantinopol, cu ocazia unei întâlniri ecumenice la Izmir.

Având permisiunea Congregației pentru Cauzele Sfinților, Ministrul general, fr. Marco Tasca, a oferit în dar un relicvariu artistic din argint Patriarhului, iar Comunitatea parohială a „Celor XII Sfinți Apostoli” din Roma un minunat relicvariu Arhiepiscopului Lorenzo.

Pentru a înmâna aceste relicve, de la Roma, pe data de 4 mai 2017, a aplecat o delegație formată din câțiva frați: fr. Silvestru Bejan, Delegatul general pentru Dialog Ecumenic și Inter-religios (EDI) al Ordinului Fraților Minori Conventuali, fr. Simone Schiavone și fr. Agnello Stoia, parohul de la „Cei XII Sfinți Apostoli” din Roma. La Izmir s-au alăturat fr. Martin Kmetec, Custode al Custodiei provinciale de Orient și Țara Sfântă, și prof. Francesco D’Andria, de la Universitatea din Lecce, directorul Misiunii arheologice italiene care a descoperit, la Pamukkale (Turcia), mormântul sfântului apostol Filip.

Patriarhul Bartolomeu a ținut un discurs consistent și emoționant, plin de mulțumire și de recunoștință față de Arhidieceza catolică de Smirna și față de Arhiepiscopul său, pentru fericita dorință „de a-l readuce simbolic pe sfântul Filip în locurile apostolatului său și al martiriului său, într-o țară care a dăruit Bisericii nedespărțite atâția sfinți, mărturisitori, martiri și noi martiri”. Iar delegația franciscană a prezentat gândurile Ministrului general, care a transmis: „Să  mărturisim, de asemenea, sufletul ales care tânjește după unitatea deplină a Bisericilor noastre, care, prin cinstirea comună a sfinților și relicvelor lor dătătoare de viață, sunt deja unite”. La sfârșitul întâlnirii ecumenice, Patriarhul i-a trimis în dar Ministrului general o icoană reprezentând întâlnirea la Smirna a sfinților Ignațiu de Antiohia și Policarp.

Ziua următoare, însoțiți de pr. Maximilian Palinuro și de către prof. D’Andria, delegația a fost la Hyerapolis unde a putut celebra Euharistia în pragul capelei, cea care a fost mormântul apostolului Filip.

(traducere din limba italiană fr. Carol Daniel Sabău)

***

Material apărut pe www.ofmconv.net

Album Foto:

Distribuie cu: