Loading...

Reculegere în conventul din Hălăucești

Miercuri, 21 aprilie 2021, frații de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, Conventul „Sfântul Francisc de Assisi”, s-au reunit pentru ziua de reculegere din luna aprilie, gazda fiind Conventul „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Hălăucești.

Reculegere în conventul din Hălăucești pentru frații de la Institutul din Roman

Distribuie cu:

Programul a început la ora 15:00 prin salutul fratern adresat fraților participanți din partea fr. Daniel Lucaci, guardianul conventului. Urmând, apoi meditația, expusă, de această dată de fr. Sergiu Antal, care ne-a vorbit despre milostivirea Tatălui. În meditația sa a subliniat că una dintre cele mai mari probleme în viața spirituală este păcatul. Isus, care era fără de păcat, cum s-a raportat la păcat? Parabola fiului risipitor în care se vorbește cel mai bine despre diferitele atitudini față de păcat și păcătos și, prin comparație cu acestea, despre atitudinea lui Dumnezeu, este cea a Tatălui milostiv din Evanghelia după Luca 15, 11-31. Gesturile tatălui sunt foarte importante, întrucât ne ajută să înțelegem cum reacționează Dumnezeu față de noi: aleargă: este un gest instinctiv ce înseamnă că acționează urmându-și inima nu mintea; un astfel de gest este dezonorant; tatăl se dezonorează pe sine pentru a-i reda onoarea fiului, care prin comportamentul său își dezonorase tatăl; își îmbrățișează fiul și îl sărută: gesturi tipice ce exprimă primirea și iertarea (cf. Gen 27,27).

Milostivirea ne ajută să facem până și din greșeală o ocazie de creștere, pentru a nu ne închide într-o logică a morții. Răul celuilalt devine de multe ori o ocazie pentru a ieși din noi și a merge spre celălalt, nu pentru a-l acuza sau condamna, ci pentru a-l ajuta să rămână în viață, să se întoarcă și nu să cadă în disperare. De aceea, milostivirea este o chemare continuă la viață. Răul tinde mereu să se închidă în moarte, prin distrugerea relațiilor dintre noi. În schimb, milostivirea menține în viață, permite vieții să aibă ultimul cuvânt, după exemplul lui Dumnezeu care ne-a „iubit pe când noi eram încă păcătoși”. Întoarcerea la tatăl înseamnă în cele din urmă provocarea de a deveni și noi tată: un tată care iubește, dăruiește, suferă, așteaptă, iartă, îmbrățișează, se bucură, sărbătorește.

După acest îndemn de a deveni și noi milostivi și martori ai milostivirii, temă propusă în această expunere biblică, noi frații am continuat reflecția meditând la textul propus, folosindu-ne de spațiile generoase și frumoase din preajma conventului. După acest timp de reflecție și de rugăciune personală a urmat rugăciunea comunitară în biserică. La 18.00 ne-am rugat împreună cu terțiarii franciscani rugăciunea Vesperelor și a Sfântului Rozariu, urmând apoi, la ora 19.00, sfânta liturghie împreună cu poporul lui Dumnezeu.

Această după-amiază intensă în rugăciune și meditație s-a încheiat cu agapa frățească oferită de frații comunității gazdă. A fost un moment oportun pentru dialog și împărtășire fraternă. Mulțumim Domnului că a făcut posibilă această întâlnire și că ne-a dat posibilitatea de a trăi și în această lună de frumoasă de primăvară un timp de reculegere și de comuniune fraternă.

Album Foto:

Distribuie cu: