Loading...

PS Iosif Păuleț: Noi indicații

Ţara noastră şi lumea întreaga experimentează în această perioadă o grea încercare, o situaţie care ne pune în faţa fragilităţii şi precarităţii condiţiei noastre umane. Dincolo de frica şi neliniştea pe care le seamănă în vieţile noastre, această provocare ne stimulează să privim spre Dumnezeu, spre cel în mâinile căruia se află cerul şi pământul, timpul şi istoria omenirii. El este cel care ne poate ajuta să trecem întăriţi în credinţă peste aceste momente.

PS Iosif Păuleț: Către toţi preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Diecezei de Iaşi

Distribuie cu:

Biserica lui Cristos, conştientă de misiunea sa de a-i însoţi şi călăuzi pe oameni pe calea mântuirii, trăieşte aceste momente cu un puternic simţ de responsabilitate şi de solidaritate. Simţul de responsabilitate ne invită la prudenţă şi la colaborare cu autorităţile civile în vederea binelui persoanei umane, protejării vieţii şi apărării celor vulnerabili. Simţul de solidaritate, în schimb, ne îndeamnă să venim în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioşilor şi să găsim modalităţi concrete prin care să arătăm apropierea, susţinerea şi grija noastră părintească.

Conform noilor indicaţii din partea autorităţilor civile, celebrările liturgice cu participarea credincioşilor în spaţiile închise sunt suspendate. Sunt suspendate, de asemenea, şi celebrările din afara bisericii cu o participare mai mare de 100 de credincioşi (cu respectarea distanţei de siguranţă de aproximativ 1,5 m). Acest fapt provoacă o profundă durere pentru noi toţi, în special pentru preoţi, chemaţi să administreze tainele lui Dumnezeu în folosul poporului credincios. Dar, în condiţiile actuale, ne supunem şi acestor decizii tocmai în vederea împiedicării răspândirii noului virus.

În acest context extrem de delicat, bisericile vor rămâne deschise pentru a se oferi posibilitatea reculegerii personale, în tăcere, în faţa lui Cristos prezent în tabernacol. Dar, cu toate acestea, recomandăm persoanelor în vârstă şi celor vulnerabile să se roage acasă şi să evite deplasarea.

Având în vedere suspendarea celebrărilor publice, precizăm că în această perioadă credincioşii sunt absolviţi de obligativitatea participării în mod fizic la sfintele Liturghii duminica şi în sărbătorile de poruncă (cf. can. 1248 §2), astfel că, pe perioada stării de urgenţă, nu comite păcat cel ce nu participă în mod fizic la sfânta Liturghie în biserică.

Fiind creştini, ne încredem în Dumnezeu şi nădăjduim de la el îndurare şi ajutor. De aceea, îl rugăm să îndepărteze această încercare de la noi şi să fie alături de toţi cei bolnavi, de familiile lor, de personalul medical, de voluntari şi de cercetătorii care caută tratamente eficiente împotriva acestui virus. În mod special, recomandăm tuturor credincioşilor:

  • urmărirea sfintei Liturghii prin intermediul mijloacelor de comunicare: este o bună oportunitate de a ne bucura în continuare de comuniunea rugăciunii şi de meditarea Cuvântului lui Dumnezeu. Pe site-ul www.ercis.ro pot fi găsite mai multe informaţii despre transmisiunile on-line, radio şi tv;

  • folosirea publicaţiilor: un ajutor important putem găsi în diferite publicaţii, cum ar fi broşura De la răsărit până la apus, publicată de Editura „Presa Bună”, care conţine lecturile şi rugăciunile de la sfânta Liturghie din fiecare zi, însoţite de o scurtă meditaţie (pentru abonamente, puteţi lua legătura cu părintele paroh);

  • împărtăşania spirituală: având în vedere condiţiile actuale, recomandăm din toată inima credincioşilor împărtăşania spirituală, care poate fi făcută recitând şi meditând rugăciunea de mai jos;

  • rugăciunea în familie: ar fi frumos ca aceste momente de încercare să ne ajute să regăsim şi să gustăm farmecul rugăciunii făcute împreună cu ceilalţi membri ai familiei. Dacă nu mai putem să ne adunăm în jurul sfântului altar, măcar să ne unim în rugăciune în casele noastre şi să-i oferim lui Dumnezeu, pe altarul inimii, jertfa şi recunoştinţa noastră;

  • post şi abstinenţă: recomandăm tuturor credincioşilor, persoanelor consacrate şi preoţilor diecezei noastre o zi specială de post şi rugăciune, miercuri, 18 martie 2020, în ajunul solemnităţii Sfântul Iosif, soţul sfintei Fecioare Maria; în catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, din Iaşi va fi expus preasfântul sacrament între orele 8.30 şi 17.30;

  • triduum de pregătire pentru Sărbătoarea Bunei-Vestiri (22-24 martie): această iniţiativă se adresează întregii comunităţi catolice din România şi constă în recomandarea de a recita în aceste zile întreg sfântul Rozariu cu cele 20 de mistere. La Radio Maria va fi transmis sfântul Rozariu complet între orele 15.00-17.00 (www.radiomaria.ro).

Vă asigur pe toţi de preţuirea şi rugăciunile mele şi vă încurajez să mergeţi înainte cu forţa credinţei, conştienţi că Dumnezeu nu ne va abandona niciodată!

Iaşi, 17 martie 2020

Iosif Păuleţ
episcop de Iaşi

* * *

Împărtăşania spirituală:

O Isuse, te cred de faţă în preasfântul sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima şi doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit şi plin de căinţă. Ştiu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta faţă de suflete te va aduce şi în inima mea, pentru ca să rămâi în mine şi eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin.

(Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în aşteptare).

Te îmbrăţişez, iubitul meu Mântuitor, şi mă dăruiesc cu totul ţie. Dă-mi numai dragostea ta şi fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voinţa ta.

Rugăciune:

Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, tu ai chemat pe oameni la tine pentru a-i mântui şi pentru a le împărţi binefacerile tale divine. Vin şi eu, plin de păcate şi de greşeli, pentru a mă învrednici de iertare şi pentru a implora harul tău. Ajută-mă să fac bine această vizită, ca să mă învrednicesc de binecuvântarea şi darurile tale, care vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin.

* * *

Material apărut pe www.ercis.ro

Distribuie cu: