Loading...

Provincia Franciscană are un nou doctor

Distribuie cu:

 

Vineri, 26 septembrie 2014, pr. asist. univ. Cazimir Ghiurca OFMConv. a susținut, în cadrul Facultății de Filosofie a Univ. Al I. Cuza din Iași, examenul de doctorat în filosofie, cu teza: «Libertas et voluntas in J. Duns Scotus».

 

Lucrarea părintelui Cazimir, axată – așa cum se vede și din titlu – pe noțiunile de libertate și voință, văzute din perspectiva filosofului franciscan J. Duns Scotus, este o încercare, destul de reușită am putea spune, de a-i propune omului contemporan o cale de acces spre bine și adevăr. Din punct de vedere strict intelectual, pe de altă parte, meritul cercetării sale este acela de a fi oferit cititorului din România o abordare care «nu este îndeajuns cunoscută în spațiul filosofic românesc», și anume aceea a unei libertăți care nu se bazează pe o voință însetată de putere, ci pe o viziune antropologică franciscană, detașată (liberă) de efemeritatea lumii în vederea unei libertăți mai mari, precum aceea proclamată și împărtășită de J. Duns Scotus.

Atât prof. univ. dr. Anton I. Adămuț, conducătorul științific al tezei, cât și ceilalți membri ai comisiei de examinare (prof. univ. dr. Marius Dumitrescu, prof. univ. dr. Petru Bejan, prof. univ. dr. Alexander Baumgarten, prof. univ. dr. Vasile Muscă) au ținut să sublinieze importanța contribuției pe care Pr. Cazimir a adus-o filosofiei românești prin truda sa de traducere a categoriilor franciscane de «libertate» și «voință» într-un limbaj mai accesibil cititorului de pe plaiul mioritic.

Îl felicităm din inimă pe pr. dr. Cazimir Ghiurca și îi dorim o rodnică activitate în vastul domeniu al filosofiei franciscane !

pr. dr. Adrian Măgdici

Distribuie cu: