Loading...

Prăjești: Zi de reculegere

Joi, 13 decembrie 2018, în conventul „Preasfânta Treime” din Prăjești, frații franciscani din comunitățile Bacău, Luizi-Călugăra, Târgu Trotuș și, conventul gazdă, Prăjești au trăit și celebrat o zi de reculegere în vederea așteptării și pregătirii Nașterii Domnului.

Zi de reculegere la Prăjești

Distribuie cu:

Începând cu ora 9.30, în biserica parohială, fr. Ioan Dâscă a ținut fraților o scurtă meditație intitulată „Tăcerea care conduce la Dumnezeu”, evidențiind anumite beneficii pe care tăcerea le poate procura sufletului, îndeosebi în timpul liturgic prezent. Așadar, tăcerea, afirma fr. Ioan, reprezintă o necesitate în drumul întâlnirii lui Cristos care „coboară la ai săi”. Realizăm, însă, tot mai vădit, că lumea își pierde dimensiunea contemplativă ori dispoziția pentru a interioriza realitățile care o transcend, trăind într-o stare permanentă de forfotă, agitație și vibrație fără note. Desigur, Timpul Adventului constituie un timp propice pentru a surprinde prezența tăcută și gingașă a lui Dumnezeu.

Tot în cadrul prezentării meditației, fr. Ioan a făcut referire la sfântul Toma de Aquino, care afirma că „despre Dumnezeu putem spune mai mult ceea ce nu este, decât ceea ce este”, îndemnând la a găsi, în timpul până la sărbătoarea Nașterii Domnului, capacitatea de a privi spre cei lipsiți de semnificație, importanță și, aparent, fără însemnătate, căci numai așa îl întâlnim pe Dumnezeu, „cel care este”.

Prin urmare, tăcerea reprezintă o componentă esențială pe drumul întâlnirii cu Dumnezeu, iar aceasta nu poate fi doar spontană, neașteptată, ci presupune un itinerar, o destinație și, desigur, capacitatea, ca prin tăcere, să-l descoperim pe cel care ne-a așteptat la sine.

După expunerea meditației a urmat un moment de reflecție individuală, după care la ora 11.30, tot în biserica parohială, frații au trăit un moment de adorație euharistică și au intonat psalmii Orei Medii. Timpul de reculegere s-a încheiat cu un act de fraternitate pregătit de către frații conventului din Prăjești.

Album Foto:

Distribuie cu: