Loading...

Prăjești: Șase frați neo-profeși

În Provincia „Sfântul Iosif” din România, sâmbătă, 5 septembrie 2020, a avut loc profesiunea simplă a 6 novici care, timp de un an de zile, s-au pregătit intens, atât din punct de vedere uman și spiritual, cât și religios și carismatic, adică specific carismei franciscane.

Prăjești: Șase frați neo-profeși

Distribuie cu:

După etapa de formare inițială a postulandatului, ei au venit dornici să cunoască tainele vieții consacrate, precum și specificul vieții Sfântului Francisc din Assisi, care de veacuri, a ajuns și pe meleagurile noastre.

Însoțiți de echipa formativă care le-a fost încredințată, au studiat și, mai ales, au meditat și s-au rugat în acest an de formare, pentru a-și deschide mintea și inima spre misiunea Ad gentes, din întreaga lume, după cuvintele lui Isus care le-a spus apostolilor săi: „Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15). Iar Sfântul Părinte Francisc în Regula sa spune de asemeni: „Toți frații, oriunde s-ar afla, să-și aducă aminte că s-au oferit pe ei înșiși, încredințând trupurile lor Domnului nostru Isus Cristos” (Rnb XVI,10). Și continuă cu cuvintele Mântuitorului care spune: „Iată, eu vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți, așadar, înțelepți ca șerpii și simpli ca porumbeii” (Mt 10,16). Chiar dacă peste puțin timp acești tineri vor începe studiul filosofico-teologic și nu vor pleca imediat în misiune, noi, frații franciscani, cultivăm în toate etapele de formare inițială ideea de a fi misionari după carisma franciscană și după îndemnul lui Isus.

Sărbătoarea profesiunii a avut loc în curtea bisericii romano-catolice „Preasfânta Treime” de la Prăjești, după normele de rigoare impuse pentru această perioadă de pandemie. Sfânta Liturghie a fost prezidată de noul Ministru provincial, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, care pentru prăjeșteni a fost o readucere aminte a pr. Gheorghe Patrașcu, care pentru mulți ani a fost provincial dar și maestru de novici la Prăjești. La această Sfântă Liturghie au participat și numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși din parohie, precum și părinții și rudele candidaților la profesiune, din Moldova și din Ardeal. Celebrarea a fost acompaniată de către corul studenților de la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Părintele provincial, în omilia sa, a apreciat curajul acestor tineri de a se angaja și astăzi la acest stil de viață consacrată, dăruită lui Dumnezeu și oamenilor din iubire. Referindu-se la chemarea lui Samuel din Vechiul Testament care a ascultat de glasul Domnului i-a îndemnat și pe novici să fie mereu atenți la șoapta lui Dumnezeu, care îi cheamă zilnic în a-l urma și să nu se lase conduși de somnul indiferenței sau de zbuciumul acestei lumi, ci să fie prompți în a-l urma unde va fi nevoie. Imediat după această cuvântare a urmat profesiunea religioasă a fiecărui candidat în parte, semnând cu mâna proprie, în mod liber, modul de viață pe care îl vor urma de acum încolo, adică după Regula Sfântului Francisc de Assisi, aprobată de Papa Honoriu al III-lea, la 29 noiembrie 1223, în Lateran. Martori ai acestui act au fost părinții formatori, Augustin Patrașcu, magistru, și Alexandru Olaru, vicemagistru. După terminarea profesiunii, pr. Damian Pătrașcu a îndemnat pe cei prezenți să-i încurajeze cu aplauze. Imediat au primit și cingolul cu noduri care reprezintă cele trei voturi de castitate, sărăcie și ascultare pe care tocmai le-au profesat.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, fr. Robert Lazarovici a adus un cuvânt de mulțumire tuturor: în primul rând lui Dumnezeu, apoi părinților, formatorilor și tuturor celor prezenți. Iar părintele Provincial a adăugat un cuvânt de mulțumire celor care s-au ocupat cu formarea în toți acești ani, preoților prezenți din Moldova dar în special celor din Ardeal: Baia Mare, Satu Mare și Maramureș, fiind o premieră pentru Provincia noastră să aibă vocații și din aceste zone îndepărtate. Mulțumirile au fost adresate și tuturor celor cu care s-a colaborat de-a lungul anului de noviciat, în special frații de la parohia Prăjești, dar și cu cele învecinate.

Album Foto:

Distribuie cu: