Prăjești: Misiuni populare
În perioada 29 septembrie – 2 octombrie 2022, în parohia romano-catolică „Preasfânta Treime” din localitatea Prăjești, din inițiativa noului paroh, pr. Dumitru Patraș, au avut loc trei zile de misiuni populare, având ca temă generală „Familia”, iar ca predicator a fost invitat pr. Felician Tiba, responsabil la nivel diecezan cu pastorația familială.
Distribuie cu:
La Sfânta Liturghie, din 29 septembrie, de la ora 18.30, în sărbătoarea „Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael”, la care au participat un număr destul de mare de credincioși, în cadrul omiliei, pr. Felician a ales tema „Dumnezeu l-a vrut pe om bărbat și femeie” și ne-a invitat pe noi credincioșii să participăm și să luăm din ceea ce ne transmite și să punem în practică în familia fiecăruia dintre noi.
Dumnezeu l-a creat pe om bărbat și femeie, pentru că la baza fiecărei familii stă bărbatul și femeia, iar familia a început în fața altarului, când cei doi tineri au spus DA unei noi familii și-au jurat respect și sprijin unul altuia. Nici nu ne putem închipui o lume fără bărbat și femeie.
Pr. Felician ne-a întrebat de ce Dumnezeu ne-a creat bărbat și femeie? Care a fost intenția Lui? Tot părintele ne-a dat răspunsul și ne-a spus că în cartea Genezei scrie că Dumnezeu văzându-l pe bărbat că se simțea singur, a avut minunata idee de a o crea pe femeie, pe Eva, și primele cuvinte pe care le-a spus bărbatul, adică Adam, atunci când a văzut-o pe femeie au fost: de data aceasta DA sunt bucuros pentru că a creat-o Dumnezeu os din oasele mele și carne din carnea mea și nu carne din carnea mea și os din oasele mele. Omul doar din carne, fără oase nu poate sta în picioare, dar un om cu oase și carne poate sta în picioare. De aceea a creat Dumnezeu femeia din coasta lui Adam că să-i fie sprijin și ajutor, iar unul și celălalt să-l preamărească pe Dumnezeu.
Și pentru ca să nu rămânem doar cu ce ne vorbește părintele la predică, ne-a dat și o primă temă pentru acasă, adică noi soții să ne privim în ochii unul pe celălalt și să ne întrebăm: „Tu simți că îl preamăresc pe Dumnezeu pentru tine?”. Iar răspunsul ar trebui să fie acea privire în ochi din fața altarului, când ne-am spus DA-ul nostru pentru o familie nouă.
Vineri, 30 septembrie, pr. Felician a ales tema „Familia comoara vieții”. Sfântul părinte papa Francisc, în Amoris laetitia, spune că familia este oglinda Sfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt. Pr. Felician a subliniat faptul că prin căsătorie bărbatul nu și-a luat soție ca proprietate, ci a luat cel mai mare dar, soția. Nouă familiilor, Dumnezeu ne-a dat un dar special, acela de a răbda în suferință.
Cea de-a doua temă pentru acasă a fost să avem curajul de a ne așeza unul în fața celuilalt și să ne întrebăm: „Eu pentru tine sunt într-adevăr imaginea lui Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Duhul Sfânt?”.
Sâmbătă, 1 octombrie, pr. Felician a ales tema „Isus Cristos și familia”. Isus, dacă ar veni fizic astăzi între noi, ar avea de spus o mulțime de cuvinte pline de învățăminte. Dar această prezență a lui Isus este înlocuită de prezența preotului, care transmite cuvântul lui Cristos. Iar biserica acordă o importanță deosebită familiei. Isus Cristos, la nunta din Cana Galileei, la insistențele mamei sale, Sfânta Fecioară Maria, a venit în întâmpinarea celor doi tineri, care tocmai au întemeiat o familie și care au rămas fără vin pentru invitații lor, și pentru ca să nu se facă de rușine, Isus le-a readus bucuria nunții lor prin transformarea apei în vin și salvează situația neplăcută. Isus Cristos nu vrea să vadă familiile supărate, apăsate de greutăți, El vrea să vadă familiile bucuroase.
Tema pentru acasă a fost întrebarea: „În familiile voastre este bucurie? Cât de mult te bucuri de prezența mea soțule sau soție? Sunt o bucurie pentru tine soția mea, soțul meu? Suntem noi bucuroși de copii noștri? Sunt copiii bucuroși de părinții lor? Noi ca soți trebuie să fim bucuroși că ne avem unul pe altul, iar ca părinți trebuie să fim bucuroși de copii noștri”.
Duminică, 2 octombrie, în ziua de încheiere a zilelor de misiuni populare, pr. Felician a ales tema „Misiunea familiei”. Misiunea familiei este de încredere. Încredere între soț și soție, încredere între părinți și copii. Iar noi suntem datori a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru încrederea acordată.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, la sfârșitul celor 3 zile de misiuni populare, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali din România, a rostit rugăciunea împreună cu credincioșii prezenți, pentru a dobândi indulgența plenară, iar pr. Felician a dat binecuvântarea finală cu sfânta cruce.
Maria și Damian Comorașu
*
Mai multe imagini puteți vedea aici.