Loading...

Postulandatul Ordinului Fraților Minori Conventuali

Provincia „Sfântul Iosif” din România

Istoric

Postulandatul Ordinului Fraților Minori Conventuali – Provincia „Sf. Iosif” din România, pe scurt „Postulandatul franciscan”, a fost deschis în anul 1990, la Nisiporești (com. Botești, jud. Neamț), sub denumirea de „Școala pre-teologică”, avându-l ca rector pe pr. Petru ALBERT.

Între 1992-1996 (cu excepția anului 1993-1994 când nu a existat seria clasei a XII-a),  seminariștii clasei a XII-a din cadrul Seminarului Liceal Franciscan din Roman (jud. Neamț), erau considerați și „postulanți”, întrucât pe lângă cursurile liceale, urmau și un program specific de formare și asistență spirituală în vederea pregătirii pentru intrarea în noviciat.

Între 1996-1997, datorită numărului mare de candidați, postulandatul s-a desfășurat în casele de formare din Huși (jud. Vaslui) și Prăjești (jud. Bacău). Ulterior, începând cu anul 1999, superiorii Provinciei au decis ca locul acestuia să rămână doar la Huși.

Din 2009 postulandatul a fost transferat în conventul „Sf. Anton” din Roman, iar perioada acestuia a fost prelungită la 3 ani, timp în care postulanții frecventau și cursurile de filozofie ale Facultății de Filozofie „I. Duns Scotus” din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de grad universitar din Roman.

La Capitulul provincial ordinar din anul 2012 s-a decis ca această etapă formativă să revină la durata de 1 an.

Între 2013-2016 postulandatul a fost transferat în conventul de la Pârâul Rece (jud. Brașov), din 2017 se află în Casa filială „Maica Unității” de la Viișoara (jud. Neamț), iar din 2020 se află în Prăjești.

Ce este postulandatul?

Postulandatul sau „pre-noviciatul” este o etapă de formare specifică candidaților la viața consacrată, ce precedă noviciatul.

Acesta se desfășoară în baza unui proiect formativ specific, deschizând itinerariul de formare propriu-zisă la viața consacrată. Astfel, candidaților li se oferă posibilitatea să parcurgă un timp dedicat cu precădere cunoașterii personale și discernământului vocațional (cu o atenție firească acordată carismei franciscane) la finalul căruia să poată lua o decizie, liberă și responsabilă, de intrare, sau nu, în următoarea etapă formativă, noviciatul.