Loading...

Portugalia: Celebrări antoniene

A fost mai întâi canonic regular al sfântului Augustin, la Coimbra, în Portugalia, unde a fost hirotonit preot însă, în 1220, a decis să meargă pe urmele sfântului Francisc din Assisi, intrând în rândul călugărilor franciscani cu numele Anton. Este vorba despre sfântul Anton de Padova, născut la Lisabona, în 1195, al cărui nume de mirean era Fernando. În 2020, la împlinirea a opt secole de la intrarea sfântului Anton în rândul franciscanilor, patriarhul Lisabonei a lansat un bogat program de celebrări speciale care se vor încheia în 2021.

Portugalia. Celebrări la împlinirea a 800 de ani de când sfântul Anton a devenit franciscan

Distribuie cu:

Prima iniţiativă a avut loc la 16 februarie, când s-a comemorat „Translaţiunea limbii sfântului”, celebrarea amintind descoperirea acestei relicve intactă şi fără nicio urmă de putreziciune, la 30 de ani după moartea sa.

Potrivit Bisericii locale, în următoarele luni sunt prevăzute  alte celebrări, printre care aniversarea canonizării sfântului Anton, care a avut loc la 30 mai 1232, din dorinţa papei Grigore al IX-lea. O altă celebrare  va comemora moartea sfântului, petrecută la 13 iunie 1231, celebrare care va implica atât Lisabona, locul naşterii sfântului, cât şi Padova, de unde sfântul a plecat la Casa Tatălui. De asemenea, la 15 august, va fi amintită naşterea, în 1195, a sfântului Anton, al cărui nume de mirean era Fernando.

Alte iniţiative – reprezentate de expoziţii, conferinţe, concerte şi vizite cu ghid – vor fi organizate de Centrul de Studii şi Cercetări ce poartă numele „Sfântul Anton”, de Oficiul Patriarhal de Turism şi de Secretariatul Naţional pentru Bunuri Culturale ale Bisericii Catolice. Una dintre iniţiativele speciale propune „Itinerariul sfântului Anton la Lisabona”, cu vizitarea locurilor în care sunt conservate relicve sau vestigii ale sfântului.

Tot în cadrul iniţiativelor prilejuite de împlinirea a 800 de ani de la intrarea sfântului Anton în rândul franciscanilor se înscrie şi „Calea sfântului Anton”, un parcurs între Coimbra şi Lisabona pentru a aminti unul dintre parcursurile urmate de „sfântul minunilor”, care avea să moară la Padova, în 1231, la 36 de ani.

Şi Muzeul „Sfântul Anton” din Lisabona a organizat o expoziţie hagiografică permanentă pentru a face cunoscută întregii lumi viaţa şi opera sfântului care, în 1946, a fost proclamat „Doctor al Bisericii Universale”.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: