Loading...

Pelerinaj prin Moldova

În ziua de sâmbătă, 4 februarie 2023, membrii consiliului parohial al Parohiei „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Huși Corni au realizat un pelerinaj la diferite locuri sfinte din Moldova, însoțiți fiind de părintele paroh Gabriel Dancă, dorind ca membrii consiliului să se cunoască mai bine între ei, să aprofundeze credința lor  și să se creeze acea unitate în cadrul consiliului parohial.

Pelerinaj prin Moldova

Distribuie cu:

Într-o atmosferă de bucurie și optimism, drumul a fost parcurs cu momente de rugăciune și interacțiune, de cunoaștere și voie bună. Prima oprire a fost la Galbeni, județul Bacău la casa memorială a venerabilului părinte și medic Martin Benedict, la care am fost cuprinși de emoția vederii prispei pe care doctorul dădea consultații medicale tuturor oamenilor care veneau la el, camerei (pe stânga), unde pacienții erau consultați pe timp friguros, camerei de locuit (pe dreapta) și holului. În toate aceste încăperi sunt păstrate cu mare grijă toate lucrurile de care părintele s-a folosit, iar părintele Bejan, păstrătorul casei, ne-a împărtășit din viața, activitatea, suferința și moartea sa eroică, folosind și izvoare scrise, păstrate în clădirea hambarului.

După  binecuvântarea  oferită în preajma bustului și o cană de apă servită de fiecare din fântâna  miraculoasă de la poartă, drumul a continuat spre Nisiporești, la mormântul fericitei Veronica Antal. Aici am fost întâmpinați de părintele paroh Blaj care ne-a prezentat biserica comunității în care se află mormântul și ne-a conștientizat de mesajul fericitei de a alerga încontinuu la spovadă și împărtășanie. Punând în mâinile fericitei nevoile noastre și primind binecuvântarea, am ieșit și am văzut bustul fericitei amplasat în curtea bisericii, realizat de un artist italian. Acest bust e plin de semnificații: baticul și fața senină a fericitei, calea strâmtă spre mântuire (bustul se află pe două părți de zid) și bobul de grâu care se transformă în spic și aduce rod.

După o vizită la casa parohială în care a impresionat sala de noi începuturi ale franciscanismului din Moldova (1985), protagonist fiind părintele Petru Albert, ne-am continuat drumul spre Roman la Institutul Franciscan, unde părintele rector Blaj ne-a prezentat ansamblul Institutului și ne-a condus în capelă la mormântul părintelui Anton Demeter, martir al întunecatei perioade comuniste. A fost intensă rememorarea celor care l-au cunoscut, prezenți alături de noi, a seninătății și luminii care străbătea suferința părintelui martir în viața de zi cu zi. După binecuvântarea primită, părintele rector ne-a condus și la mormântul părintelui Tocănel care a fost repatriat de autoritățile italiene ca dar al vieții intense și sfinte trăite de părintele aproximativ patru decenii în Italia.

Am ajuns la Huși seara, îmbogățiți și mai conștienți de marele dar al credinței dezvoltat de spiritualitatea franciscană în comunitatea noastră, de faptul că credința se zidește și crește pe sângele martirilor.

Pace și bine!

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: