Pe urmele monseniorului Vladimir Ghika la Jilava
Punctul culminant al vizitei, la Fortul 13 Jilava, a fost reprezentat de celebrarea Sfintei Liturghii în curtea închisorii.
Distribuie cu:
Faptele de azi nu sunt decât ideile de ieri, spunea Vladimir Ghika. Așadar, totul a pornit de la o idee și precum ideea stă la baza marilor construcții, 48 de persoane printre care se regăseau familii, tineri, copii și persoane consacrate, împreună cu Părintele Giovanni, preot franciscan, am pornit duminică, 28 mai 2017, spre Jilava pentru a vizita Fortul 13 – locul unde monseniorul Vladimir Ghika și-a petrecut ultimele luni de viață și unde a trecut la cele veșnice în 1954 la vârsta de 80 de ani. Și după cum „nimic nu-L apropie mai mult pe Dumnezeu decât aproapele”, după cum spunea monseniorul, pot afirma că această vizită a fost una foarte emoționantă pentru toți, deoarece ne-a ajutat să experimentăm adevăratul sens al iubirii, al apropierii, capacitatea umană de a suferi din iubire pentru Cristos și de a se dărui total celui care ne-a creat și care ne-a mântuit din iubire. În fortul 13 Jilava, fiecare încăpere în care am intrat vorbea de la sine despre suferință, dar în același timp se percepea iubirea jertfită din dragoste pentru Cristos deoarece „se suferă proporțional cu dragostea pe care o ai. Capacitatea de a suferi este în noi aceeași cu capacitata de a iubi. Este, într-un fel, umbra ei arzătoare și teribilă”, spunea Vladimir Ghika. Au fost clipe de adâncă tăcere pentru noi toți, clipe de mirare în fața suferinței deoarece după cum spunea monseniorul „puțini sunt cei care știu să sufere. A știi să suferi este o artă, care, ca orice artă adevărată, nu cunoaște rețete”, ci se trăiește, izvorăște din dragoste, din pasiune aprinsă pentru Cristos.
Punctul culminant al vizitei, la Fortul 13 Jilava, a fost reprezentat de celebrarea Sfintei Liturghii în curtea închisorii. Ne-am amintit atunci de toți cei care au trecut pe acolo, de toți cei care și-au dăruit viața lui Dumnezeu sub semnul martiriului.
Mulțumim fraților franciscani că au făcut posibilă această experiență, mulțumim tuturor celor care au participat la această vizită la Jilava. Să purtăm, așadar, în inima noastră acea sete infinită pentru Cer, căutându-L mereu pe Cristos în viața de zi cu zi după îndemnul monseniorului Vladimir Ghika: „dacă tu Îl cauți pe Dumnezeu, este pentru că Dumnezeu te-a căutat mai înainte; și nu te mira dacă, Dumnezeu fiind, El te găsește înainte ca tu să-L fi găsit.”