Loading...

Pârâul Rece: Exerciții spirituale

În fiecare an, Provincia Fraților Minori Conventuali „Sfântul Iosif” din România propune fraților săi o perioadă de exerciții spirituale, pentru a reflecta asupra aspectelor esențiale ale carismei noastre și pentru a face o reevaluare a propriei trăiri, în lumina Evangheliei.

Exerciții spirituale pentru frații franciscani la Pârâul Rece

Distribuie cu:

Prima serie din anul 2023 s-a desfășurat la Pârâul Rece, în perioada 16-21 aprilie, avându-l ca predicator pe părintele Augustin Pătrașcu. Chiar de la început, părintele a ținut să precizeze că ne aflăm în acest trieniu de pregătire a centenarului franciscan, 2023-2026, fapt ce ne permite/ obligă să reflectăm mai mult asupra ultimelor evenimente esențiale din viața sfântului Francisc, printre care, cele mai importante sunt: aprobarea Regulii Fraților Minori de către papa Honoriu al III-lea, la 29 noiembrie 1223, ieslea făcută de Seraficul Părinte, la Greccio, în același an, și primirea stigmatelor, pe muntele Verna, în anul 1224, în ziua de 17 septembrie.

Pentru sfântul Francisc, întâlnirea privirii milostive a Răstignitului din bisericuța „San Damiano” a constituit un episod fundamental pe drumul convertirii personale. Plecând de la acest eveniment amintit de biografi, am fost invitați să medităm asupra importanței privirii în relațiile dintre noi, pentru a ne însuși privirea lui Dumnezeu, care este întotdeauna binevoitoare și primitoare. Unele personaje din Sfânta Evanghelie au avut privilegiul de a întâlni privirea lui Cristos, care le-a atins inima, provocându-le dorința de convertire și reînnoire. Fără această întâlnire cu privirea iubitoare a lui Cristos nu putem fi mărturisitori credibili și autentici ai Evangheliei și nu vom reuși să fim semnificativi în trăirea vocației noastre. Faptele vieții noastre trebuie să fie coerente cu „predica” noastră, iar însăși viața noastră trebuie să devină o „predică” autentică, care să invite și pe ceilalți la urmarea lui Cristos și trăirea Evangheliei, în fraternitate, după exemplul Seraficului nostru Părinte Francisc. Mărturisirile experiențelor personale ale părintelui moderator au confirmat/ întărit relatările expuse.

Nicodim, căutătorul de Dumnezeu, în noapte, a fost un alt personaj evanghelic ce ne-a însoțit pe parcursul acestor zile, prin Sfânta Evanghelie proclamată și prin predica din cadrul Sfintei Liturghii. Căutarea Adevărului ne conduce spre descoperirea luminii, iar Cristos trebuie să devină dorința principală a inimii noastre de persoane consacrate lui, pentru ca și noi să putem deveni lumină lumii, astfel încât să nu ne limităm la a povesti trecutul glorios, dar să încercăm să ne implicăm în construirea unui viitor frumos.

Pace și bine!

Album Foto:

Distribuie cu: