Papa Francisc reconfirmă miniștrilor franciscani vizita sa în Egipt
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții principalelor ramuri ale ordinului fraților care împărtășesc aceeași carismă a sfântului Francisc din Assisi, chiar și în acele locuri unde lipsește pacea, Suveranul Pontif a rememorat recentele atentate de la Tanta și Alexandria și de asemenea criza din Siria.
Distribuie cu:
În dimineața zilei de 10 aprilie 2017, primindu-i în audiență la Vatican pe Miniștrii generali ai Ordinului Franciscan, Papa a revenit cu gândul și intenția de rugăciune la victimele atentatelor din ziua precedentă, Duminica Floriilor, îndreptate împotriva comunității copte din Egipt.
Acest prilej a oferit o dovadă în plus a apropierii umane și spirituale a Papei Francisc față de comunitatea coptă egipteană. În cadrul întâlnirii cu reprezentanții principalelor ramuri ale ordinului fraților care împărtășesc aceeași carismă a sfântului Francisc din Assisi, chiar și în acele locuri unde lipsește pacea, Suveranul Pontif a rememorat recentele atentate de la Tanta și Alexandria și de asemenea criza din Siria.
O primă mărturie a acestei întâlniri ne-o oferă părintele Marco Tasca, Ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali: „Papa este foarte informat și a confirmat cu multă fermitate vizita sa în Egipt. De altfel, ne-a vorbit despre plecarea cardinalului Kurt Koch, în vederea pregătirii acestei vizite și a discursurilor care urmează să fie ținute. Prin urmare, Papa nu se lasă oprit de ceea ce din păcate s-a petrecut acolo de curând, dar cu mare hotărâre și convingere va pleca în Egipt pentru a confirma și a ajuta la continuarea dialogului și a comuniunii vieții crestine.”
Părintele Michael Perry, Ministrul general al Ordinului Fraților Minori, revenit recent din Siria, relatează că în timpul discuției purtate, gândul Sfântului Părinte s-a îndreptat spre acele populații care continuă să sufere din cauza violențelor și a conflictelor:
Pr. Michael: „Întâlnirea a durat aproximativ 35 de minute. Am vorbit și despre vizita Sanctității Sale în Egipt și despre faptul că peste puțin timp vom celebra 800 de ani de la vizita sfântului Francisc la Damietta, în Egipt, unde s-a întâlnit cu sultanul Malik al-Kamil, un pas și un moment semnificativ în direcția dialogului cu musulmanii. Am vorbit și despre Aleppo: am făcut o vizită în Siria și m-am întors acum doua zile. Am fost la Aleppo, la Damasc și la Latakia, unde i-am regăsit pe frații minori rămași acolo alături de creștini. Au dorit cu toții să îi mulțumescă Papei Francisc pentru atenția acordată situației lor de criză și pentru suma de bani trimisă nu demult, de care deja pot să ofere o dare de seamă a folosirii lor, atât spre întrajutorarea creștinilor, cât și a musulmanilor.”
Reporter: Ați putut beneficia de o reflecție a Papei cu privire la atacurile împotriva copților în Egipt sau asupra situației din Siria și Irak sau referitor la atentatele din Europa?
Pr. Michael: Ne-a cerut ca întotdeauna sprijinul prin rugăciune pentru toate aceste situații devastatoare.
Reporter: Ne-ați putea spune care au fost argumentele discutate?
Pr. Michael: Am vorbit în principal despre pașii pe care îi întreprindem pentru a crea o comuniune între noi, între principalele ordine ale familiei franciscane. Papa Francisc ne-a ascultat cu multă atenție.
Reporter: La ce punct se află acest drum pe care îl parcurgeți împreună?
Pr. Michael: În momentul de față sunt deja în desfășurare diferite proiecte. În primul rând este vorba despre procesul de reunificare a Universității Franciscane la Roma, o colaborare între frații minori, capucini, conventuali și din ordinul al treilea. Apoi există alte proiecte pentru fraternitățile din Țara Sfântă și alte locuri. Noi, Miniștrii generali, vorbim de mai multe ori pe an tocmai cu scopul de a întări și sublinia dimensiunea comuniunii dintre noi. Nu în cele din urmă, am vorbit și despre importanța posibilității de a permite ca și frații religioși să poată primi slujirea de ordinariu în respectivele jurisdicții.
Reporter: Ce a reieșit, în acest sens, privitor la frații religioși? Ce v-a spus Papa?
Pr. Michael: Papa Francisc analizează alături de noi posibilitățile de a putea duce la îndeplinire acest proiect. I-am înmânat o scrisoare, ca cerere formală pentru o dispensă, o derogare pentru noi, frații franciscani.
Reporter: Ce ar însemna aceasta pentru frații religioși? Ce anume ar putea să devină un frate religios?
Pr. Michael: Ar putea deveni guardian pentru fraternitățile locale, Ministru provincial și chiar Ministru sau Vicar general, toate acestea fiind misiuni de slujire în cadrul ordinului.
Părintele Mauro Jöhri, Ministru general al Ordinului Fraților Minori Capucini, punând în evidență sentimentele Sfântului Părinte în contextul crizelor internaționale actuale, a subliniat de asemenea momentul crucial trăit în ultima vreme de frații franciscani.
Pr. Mauro Jöhri: Atunci când confratele nostru Michael i-a arătat Papei câteva imagini și un scurt video de la Aleppo, am observat emoția de pe chipul său și empatia față de aceste persoane aflate în suferință, dar în egală măsură și bucuria de a vedea că aceste persoane îl amintesc și îi sunt foarte recunoscătoare.
Reporter: V-a încredințat un mandat anume, v-a oferit vreo reflecție în mod particular?
Pr. Mauro Jöhri: Atunci când l-am întâlnit acum câțiva ani, mai exact pe 4 octombrie 2013, la mormântul sfântului Francisc, prezentându-i pe confrații mei, i-am spus Sfântului Părinte: „Suntem Miniștri generali”, iar el a răspuns râzând: „Așadar, există și un ecumenism franciscan!” Prin urmare ne-a invitat să rămânem uniți. Noi parcurgem acest drum, iar Sanctitatea Sa ne-a încurajat să continuăm. L-am întrebat dacă va fi posibil să îl întâlnim alături de mulți alți frați la data de 29 noiembrie a acestui an, zi în care se comemorează aprobarea Regulii, dar și pentru că anul acesta se împlinesc 500 de ani de la faimoasa bulă papală Ite vos, care a consfințit unirea diverselor grupuri de frați franciscani, pentru ca mai apoi să se transforme în mod efectiv într-o bulă de separare. Noi dorim să rememorăm astfel acel eveniment printr-un itinerariu în sens invers, adică de unificare, în deplină concordanță cu ceea ce însuși Papa Francisc ne cere și anume, un drum comun care să ne conducă spre unificare, dialog si comuniune.
Tocmai de același spirit de unitate a amintit și părintele Nicholas Edward Polichnowski, Ministrul general al celui de-al Treilea Ordin Regular al sfântului Francisc: „Papa ne-a transmis că avem nevoie de acest spirit de unitate. De altfel, în familia franciscană în această perioadă are loc o mișcare tocmai în această direcție. Înainte, frații minori, frații minori conventuali, frații minori capucini și frații celui de-al treilea ordin erau independenți unii în raport cu ceilalți, dar odată cu Papa Francisc experimentează cu toții o nouă viziune, mai exact o orientare unificatoare sub acțiunea milostivirii.”
(traducere din limba italiană de fr. Cristian Aiojoaei)
***
Material apărut pe www.radiovaticana.va