Papa către tinerii columbieni
În discursul său, Papa Francisc a spus că a venit în Columbia „ca pelerin al păcii și speranței” și „să vă înțeleg” și „să învăț din credința voastră, din puterea voastră în fața adversităților.

Distribuie cu:
Adresându-se joi tinerilor din Columbia, Papa Francisc i-a îndemnat să se îndepărteze de violențele din trecut și să lucreze pentru vindecarea și construirea unei culturi a întâlnirii, despre care a spus că adesea începe pur și simplu cu un pahar de băutură sau cu o ceașcă de cafea. „Pentru voi, tinerii, este atât de ușor să vă întâlniți unii cu alții. Tot ce ai nevoie este o cafea bună, o băutură bună sau orice altă scuză pentru a vă întâlni”, a spus Papa pe 7 septembrie, în prima sa zi plină în Columbia. Subiecte precum arta și muzica pot adesea aduna oamenii împreună. „Chiar și o finală între Atlético Nacional și América de Cali este o oportunitate de a fi împreună”, a exclamat Pontiful, referindu-se la echipele de fotbal ale asociațiilor rivale de la Medellin și Cali, care concurează în Prima Ligă a Campionilor din Columbia.
Tinerii sunt capabili să îi învețe pe bătrânii lor că „cultura întâlnirii nu înseamnă a gândi, a trăi sau a reacționa toți la fel; este mai degrabă să știm că, dincolo de diferențele noastre, suntem cu toții parte a ceva mai mare, care ne unește și ne transcende; suntem parte din această țară minunată. Ajutați-ne, pe noi, bătrânii, să intrăm în această cultură a întâlnirii pe care o practicați atât de bine”, i-a rugat el. Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor adunați sub balconul Palatului Cardinalului din Bogota. A salutat mulțimea și a dat binecuvântarea sa după întâlnirea cu autoritățile țării din dimineața zilei de joc, prima din vizita sa dintre 6 și 11 septembrie în Columbia. Chiar înainte de salut, Papa a vizitat Bazilica din Bogota, închinată Neprihănitei Zămisliri, conducând o litanie mariană pentru pacea în țară.
În discursul său, Papa Francisc a spus că a venit în Columbia „ca pelerin al păcii și speranței” și „să vă înțeleg” și „să învăț din credința voastră, din puterea voastră în fața adversităților. Ați trecut prin momente dificile și întunecate, dar Domnul este aproape de voi, în inima fiecărui fiu și fiică din această țară. Nu este selectiv, nu exclude pe nimeni, ci ne îmbrățișează pe toți; noi toți suntem importanți și esențiali pentru El. În aceste zile aș vrea să vă împărtășesc cel mai important adevăr: că Dumnezeu vă iubește cu dragostea unui Tată care vă încurajează în continuarea în căutarea și dorința de pace, o pace autentică și durabilă.”
A repetat că „Dumnezeu ne iubește cu dragostea unui tată”, iar apoi i-a pus pe tineri să repete aceste cuvinte – de fapt a făcut așa de mai multe ori în discursul său când a vrut să sublinieze o idee. Papa a spus că este mereu fericit când se întâlnește cu tinerii și le-a spus să „țină vie bucuria”, pentru că este „un semn al unei inimi tinere, a unei inimi care s-a întâlnit cu Domnul”. „Nu permiteți nimănui să vă răpească bucuria”, a spus el, și le-a cerut să păstreze bucuria care „îi unește pe toți în cunoașterea iubirii Domnului”, deoarece „flacăra iubirii lui Isus face ca să izbucnească această bucurie și este suficientă pentru a face ca întreaga lume să se aprindă”. „Cum să nu fii capabil să schimbi această societate și să faci tot ce te hotărăști să faci!” a spus, cerându-le să „îndrăznească să viseze măreț… Vă rog, nu gândiți mic. Visați măreț, visați măreț!”
Tinerii au un talent deosebit pentru a recunoaște durerea și suferința altora, a spus el, menționând că acest lucru este evidențiat de numărul mare de tineri care servesc drept voluntari în programe de ajutorare a celor săraci și nevoiași. Dar această calitate poate apărea și „în contexte în care moartea, durerea și diviziunea te-au afectat atât de adânc încât te-au lăsat pe jumătate amorțit”, a spus el, făcând aluzie la efectele războiului civil de lungă durată din această țară, în mare măsură depășit, inclusiv prin încurajarea venită din partea Papei Francisc și a Sfântului Scaun. Cu 260.000 de oameni uciși și milioane de oameni ce și-au părăsit casele în cele cinci decenii de conflict, Sfântul Părinte le-a spus tinerilor să „lase ca suferința fraților și surorilor să te miște, să te mobilizeze! Ajutați-ne pe noi, bătrânii, să nu ne obișnuim cu durerea.”
Cei care vin din medii complexe și din diferite situații familiale „s-au obișnuit să vadă că nu totul este alb-negru; ați văzut că viața de zi cu zi este alcătuită dintr-o gamă largă de tonuri de gri și acest lucru vă poate expune riscului de a cădea într-un climat de relativism, aruncând astfel la o parte potențialul tinerilor de a percepe durerea celor care au suferit”. Tineretul are nu numai capacitatea de a recunoaște și de a indica greșelile, dar este capabili și de ceva mai „frumos și constructiv”. Este capacitatea de „înțelegere. Înțelegerea că chiar și în spatele unui rău – pentru că răul este întotdeauna greșit și nu poate fi doar netezit – se află un număr nesfârșit de cauze, de factori atenuanți”. A reiterat că „răul este întotdeauna rău: nu se poate pune fard pe el”.
„Columbia are nevoie atât de mult de voi să vă puneți în locul celor care, cu multe generații înainte, nu au putut sau nu au știut cum să facă acest lucru sau nu au găsit calea potrivită pentru a ajunge la înțelegere”, a spus el. O altă abilitate unică, în general dificilă, dar puțin mai ușoară pentru tineret, este abilitatea de a ierta, mai ales pe cei care ne-au rănit, a spus Pontiful. „Este remarcabil să vedem cum nu vă încurcați în istorii vechi, cum vă uitați cu surprindere când noi, adulții, repetăm evenimente care ne împart pur și simplu prin faptul că sunt legate de resentimente”, le-a spus tinerilor, afirmând că sunt capabili să îi ajute pe bătrânii lor „în dorința de a lăsa în urmă ceea ce ne-a rănit, privind spre viitor fără povara urii”.
„Ne faceți să vedem lumea largă ce stă înaintea noastră, întreaga Columbie ce dorește să crească și să continue dezvoltarea ei; Columbia care are nevoie de noi toți și pe care noi, cei mai în vârstă, v-o datorăm”, a spus el. Din acest motiv, tinerii se confruntă acum cu sarcina provocatoare de a „ne ajuta să ne vindecăm”, a spus el. „O atmosferă de anxietate îmbolnăvește sufletul; nu vede nici o cale de ieșire din probleme și ostracizează pe cei care încearcă”, a continuat Pontiful, exprimându-și speranța că visele tinerilor „vor da viață nouă Columbiei și vor umple țara cu obiective sănătoase. Numai în acest fel oamenii vor fi motivați să descopere țara ascunsă în spatele munților, cea care depășește titlurile ziarelor.”
Tinerii au ceea ce este nevoie „pentru a construi națiunea pe care noi toți am visat-o dintotdeauna”. Papa Francisc și-a încheiat discursul spunând: „Nu lăsați greutățile să vă doboare; să nu vă tulbure violența; să nu vă învingă răul”. În calitate de creștini, credem că Cristos a cucerit deja răul, păcatul și moartea și „tot ce trebuie să facem este să ieșim să îl înfruntăm. Vă invit să vă dedicați reînnoirii societății, pentru ca să fie dreaptă, stabilă și rodnică”, a spus el și le-a cerut să își pună încrederea în Domnul, „singurul care ne susține și ne inspiră să contribuim la reconciliere și pace. ” A încheiat cu „Bucură-te Marie” și le-a dat binecuvântarea apostolică.
***
Material apărut pe www.catholica.ro