Loading...

Osebiți: Sfințirea bisericii

Vineri, 2 august 2019, în satul Osebiţi din Parohia Luizi-Călugăra s-a celebrat sfânta Liturghia de consacrare a altarului şi de sfinţire a bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor”. Întreaga comunitate l-a întâmpinat cu bucurie și flori pe PS Petru Gherghel, împreună cu autoritățile civile și numeroși preoți.

Luizi-Călugăra: Consacrarea altarului şi sfinţirea bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor”

Distribuie cu:

Ritualul a început în fața bisericii cu rugăciunea de deschidere și a continuat prin cuvântul de introducere a pr. paroh Iosif Beșleagă cu privire la noul locaș de cult. Astfel s-a afirmat că parohia Luizi-Călugăra are 1.250 de familii cu 5.200 de credincioşi. Deoarece capela din cimitirul Osebiţi deservea cu greu serviciului liturgic pentru această zonă aflată la o distanţă mare de biserica parohială, credincioşii şi parohul comunităţii de atunci, pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., au luat decizia construirii unei noi biserici potrivite pentru această zonă. De aceea, la data de 18 noiembrie 2013, PS Aurel Percă a sfinţit piatra de temelie a viitoarei biserici din Osebiţi, Luizi-Călugăra. După plecarea pr. Daniel-Anton Lucaci, lucrările de construcție ale bisericii au continuat sub îndrumarea noului paroh, pr. Iosif Beşleagă, OFMConv. Proiectantul bisericii este arhitectul Vlad Dimitriu, împreună cu domnul inginer de structură Constantin Grapă şi executantul lucrării, domnul Aurelian Ghenţa. Biserica are 34 m lungime, 18 m lăţime, înălţimea turnului 39,50 m, cu o suprafaţă totală de 420 mp2.

S-a procedat, apoi, la stropirea cu apă sfințită a zidurilor bisericii, moment în care în jurul ei au fost nașii bisericii cu eșarfele pregătite pentru această zi deosebită. Ulterior, episcopul a deschis biserica în mod solemn și, astfel, au intrat preoții cu întregul popor, a fost proclamat cuvântul lui Dumnezeu și a urmat un cuvânt de învățătură ținut de pr. Cristian Diac, cancelarul Curiei Episcopale. Acesta a evidențiat rolul bisericii în orice entitate socială, semnificația acestui cort al Domnului, locuința Sa, invitând comunitatea să înalțe rugăciuni în biserică pentru mântuirea fiecăruia.

După cuvântul de învățătură a urmat ritul consacrării altarului. Prin rugăciunea de consacrare și depunerea în altar a relicvelor sfântului Anton de Padova, a sfântului Francisc de Assisi și a sfinților apostoli Filip și Iacob, PS Petru Gherghel a uns cu uleiul sfințit masa de altar precum și stâlpii bisericii, apoi a incensat toată biserica. S-a așezat fața de altar și s-a continuat, astfel, Sfânta Liturghie în mod conform rânduielilor liturgice.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Cristian Diac, cancelarul Curiei Episcopale a dat citire decretului episcopal de consacrare a altarului şi sfinţire a bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor”, iar PS Petru Gherghel i-a înmânat crucea fericitului Anton Durcovici pr. paroh Iosif Beșleagă pentru tot efortul depus în construirea bisericii.

A urmat mulțumirea pr. paroh pentru toți binefăcătorii acestui locaș de cult, prezenți sau cei care sunt alături de noi din ceruri, pentru toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a acestei celebrări și a credincioșilor ce au dorit să participe la acest moment de sărbătoare.

***

Vineri, 2 august 2019, în satul Osebiţi din Parohia Luizi-Călugăra s-a celebrat sfânta Liturghia de consacrare a altarului şi de sfinţire a bisericii „Sfânta Maria a Îngerilor”. #Paceșibine!

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Vineri, 2 august 2019

Distribuie cu: