Loading...

Ministrul Provincial

Autoritatea supremă într-o Provincie franciscană conventuală este Capitolul provincial, care este celebrat o dată la patru ani. În Capitolul provincial este ales „Superiorul major” al unei Provincii franciscane, cu titlul de Ministru provincial, adică slujitor al întregii fraternităţi al Provinciei religioase.
Actualmente Ministru provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România este

Fr. Teofil Petrişor

teofil-petrisor

Fr. Teofil Petrişor, originar din Nisiporeşti (NT), s-a născut în ziua de 4 decembrie 1977. După absolvirea, în 1997, a bacalaureatului la Seminarul Liceal Franciscan din Roman, intră în noviciatul de la Luizi-Călugăra, unde va profesa voturile simple la data de 7 septembrie 1997. După noviciat își va continua studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman (România), unde obține Licența în Teologie Pastorală în anul 2001. La data de 1 septembrie 2001 profesează voturile solemne, iar la data de 4 octombrie 2002 este hirotonit diacon. Un an mai târziu, la data de 28 iunie 2003, este hirotonit preot, prin impunerea mâinilor ES mons. Petru Gherghel, episcop de Iași.

Între 2003-2004 activează ca vicar la Colleferro, în Provincia Romană (Italia), iar apoi, între 2004-2005, se transferă la Colegiul Internațional „Seraphicum”, urmând studii post-universitare la Institutul de Spiritualitate la „Teresianum” (Roma), unde obține diploma de Master în Teologie Spirituală. În 2005 se întoarce la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, unde îndeplinește slujirea de asistent universitar și cea de director spiritual la Liceul Teologic Franciscan din Roman. Între 2008-2012 este ales definitor provincial, iar din 2012 până în 2014 este numit rector formator la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Din 2014 se întoarce la Colegiul Internațional „Seraphicum”, pentru o specializare în domeniul formării la Universitatea Pontificală „Antonianum” (Roma). La data de 18 februarie 2016, în cadrul Capitolului Provincial Ordinar, este ales Ministru provincial.

Ministrul provincial îşi are reşedinţa în Curia provincială, cu sediul în Conventul „Sf. Iosif” din Bacău.