Loading...

Oradea: Invitație la Jubileu

Deja de anul trecut, dar şi anul acesta, Provincia Franciscană din România sărbătoreşte 125 de ani de la înființarea ei canonică. Deja fraţii şi credincioşii din parohiile istorice păstorite de fraţii franciscani de la Huşi, Târgu Trotuş, Nisiporeşti, Buruieneşti, Galaţi au trăit cu mare intensitate acest eveniment. În data de 6 iunie 2021, este rândul conventului „Maica Domnului” din Oradea.

Jubileu la Oradea la 125 de ani de la înființarea Provinciei Franciscane din România

Distribuie cu:

Conform tradiției, Ordinul Fraților Minori este prezent pe meleagurile noastre încă de la începutul procesului de expansiune franciscană, adică din timpul vieții sfântului Francisc de Assisi.

La 2 iulie 1895, misionarul franciscan conventual Daniel Pietrobono, Vicar general, a convocat la Bacău pe toți misionarii franciscani din zonă, pentru a decide împreună înființarea unei provincii în Moldova, iar episcopul franciscan de Iași, Dominic Jaquet, a cerut Congregației De Propaganda Fide înființarea unei Provincii Franciscane Conventuale aici în ţara noastră.

Drept rezultat, la 26 iulie 1895, Sacra Congregație a hotărât înființarea Provinciei „Sf. Iosif – Soțul Preasfintei Fecioare Maria”, a Fraților Minori Conventuali din Moldova, al cărei prim Ministru provincial a fost Pr. Daniel Pietrobono (1895-1899).

În toamna anului 1925, Ministrul provincial, Anton Bişoc, i-a trimis episcopului PS Valeriu Traian Frenţiu o scrisoare în care specifică misiunea fraţilor franciscani în ritul oriental.

Fraţii franciscani construiesc pe aceste meleaguri biserici şi mănăstiri la Drăgeşti, Decăneşti, Calea Mare, Gruiulung și înfiinţează un colegiu serafic în sărbătoarea sfântului Francisc la 4 octombrie 1930, editează şi tipăresc multe cărţi de rugăciune cu devoţiuni şi vieţile sfinţilor spre trăirea cât mai temeinică a spiritualităţii creştine.

Pentru fraţii franciscani care şi-au reluat activitatea la Oradea după comunism este o onoare şi o bucurie de a sluji biserica lui Cristos în ritul Oriental având la bază o bogată moştenire primită de la înaintaşii noştri.

În ziua de duminică, 6 iunie 2021, vă invităm să retrăim un moment istoric în care să ne amintim de oameni vrednici: Fericitul Valeriu Traian Frenţiu care i-a chemat pe fraţii franciscani să activeze în biserica greco-catolică, căruia să îi cerem mijlocirea să binecuvânteze şi să facă rodnică activitatea tuturor slujitorilor bisericii noastre şi să mijlocească haruri pentru întreaga eparhie de Oradea. Să ne amintim de preoţii cucernici: Dominic Neculăieşi, Ioan Gârleanu, Gheorghe Dumitraş, Iosif Tălmăcel şi alţii, fraţi care au fost mai de demult, dar şi fraţi care au fost cu noi ori mai aproape de noi la începuturile 1990 după comunism: pr. Tătaru Ştefan care ne-a construit sanctuarul de la Oradea alături de PS Vasile Hosu, părintele Iosif Sabău care a fost vicar general al eparhiei de Oradea şi a murit în slujba bisericii greco-catolice fiind în slujba PS Virgil Bercea. Să ne amintim de cucernicul părinte Damian Blăjuţ care a continuat exemplar munca acestor maeştri preoţi franciscani spre mărirea lui Dumnezeu şi spre binele sufletesc al credincioşilor.

Pace şi Bine!

Album Foto:

Distribuie cu: