Oradea: Consacrare de altar
Duminică, 19 noiembrie 2017, credincioşii de la Mănăstirea ,,Maica Domnului” din Oradea, parohie păstorită de părinţii franciscani, au avut bucuria de a participa la un eveniment deosebit pentru viaţa parohiei lor, şi anume consacrarea altarului şi sfinţirea noilor 4 confesionale.
Distribuie cu:
Acest lucru s-a putut realiza datorită preocupărilor susţinute din partea credincioşilor şi a pr. vicar general Mihai Vătămănelu OFMConv., în a renova şi a înfrumuseţa acest locaş de cult. Preasfinţitul Virgil Bercea a fost episcopul consacrator. Alături de el, au mai fost prezenţi la această celebrare mulţi preoţi şi credincioşi din Oradea şi din alte parohii.
Celebrarea a început în jurul orei 10.00 cu primirea Preasfinţitului Virgil de către părintele paroh, Iulian Robu, însoţit de mai mulţi preoţi şi de întreaga comunitate.
La începutul sfintei liturghii s-a rostit rugăciunea introductivă de invocare a Spiritului Sfânt. Pe sfântul altar erau pregătite sfintele relicve ale sfinţilor: Francisc din Assisi, Clara din Assisi, Filip Neri, Paul al Crucii, Gabriel al Maicii Îndurerate, ale fericiţilor Ieremia Valahul şi Vincenţiu Strambi.
După ce au fost depuse în sf. altar, într-un loc vrednic, s-a recitat o rugăciune scurtă: ,,veşnică pomenire ctitorilor sfântului locaşului acestuia” s-a sigilat locul în care au fost depuse sfintele relicve, a urmat rugăciunea de consacrare a sfântului altar.
O dată terminată această rugăciune a urmat spălarea sfântului altar cu apă cu miresme de trandafir şi săpun. Episcopul în timp ce se desfăşura acest ritual a recitat psalmul 50: ,, ai milă de mine Dumnezeule după marea ta bunătate;… stropeşte-mă Doamne cu isop şi mă voi curăţa. Spală-mă şi mai mult decât zăpada mă voi albi”.
Încheiat ritul spălării altarului a urmat ritul ungerii cu sfântul mir. Episcopul a turnat pe sfânta masă în formă de cruce sfântul mir rostind de trei ori: „Aleluia”, apoi împreună cu preoţii au uns toată partea de sus a sfântului altar.
Pe sfântul altar au fost aşezate imagini a celor patru evanghelişti: Matei, Luca, Marcu şi Ioan, în cele patru colţuri ale altarului. După ce s-a încheiat acest ritual pe altar s-au aşezat feţele de altar la număr de trei. O dată pregătit altarul cu: tabernacolul, lumânări, flori şi cu cele necesare a urmat săvârşirea Sfintei Liturghii a sf. Ioan Gură de Aur.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa Virgil a vorbit despre sfânta Evanghelie duminicală luată de la sf. Luca: unde se vorbeşte despre bogatul căruia i-a rodit ţarina. Un moment deosebit în cadrul predicii profunde şi practice pline de învăţături creştine; unde credincioşii prezenţi la sfânta liturghie fost sensibilizaţi să împartă cu cei săraci din darurile lor. Să ofere mâncare oamenilor sărmani care locuiesc la groapa de gunoi a oraşului. În acest sens credincioşii au fost invitaţi ca în jurul orei 14:30 să aducă la biserică un mic pacheţel cu hrană, care să fie oferit celor săraci de la groapa de gunoi a oraşului în această zi când Sfântul Părinte Papa Francisc a instituit: ,,Prima Zi Mondială a Săracilor”.
Un alt moment în cadrul sfintei liturghii a fost şi consacrarea unui tânăr diacon.
La finalul sfintei liturghii pr. Iulian Robu a mulţumit lui Dumnezeu pentru toţi cei care au înfrumuseţat biserica. O mulţumire specială plină de recunoştinţă a fost adresată Preasfinţitului Virgil, tuturor binefăcătorilor şi credincioşilor.
Cântările la sfânta liturghie au fost conduse de corul ,,Schola Cantorum” al Seminarului dirijaţi de Maestrul Radu Mureşan.
Ca ultim moment deosebit al acestei zile a fost şi binecuvântarea celor patru noi confesionale aşezate în biserică. Liturghia s-a încheiat în jurul orei 12:30.
Mulţumind lui Dumnezeu pentru toate darurile şi harurile oferite, pentru bucuria acestei zile nu ne rămân decât cuvintele psalmului 43 ,,Voi merge la altarul lui Dumnezeu, la Dumnezeul bucuriei şi veseliei mele, şi te voi lăuda cu harpa, Dumnezeule, Dumnezeul meu”.
***
Material apărut pe www.egco.ro