Oneşti – Întâlnirea persoanelor consacrate

Distribuie cu:

Onești – Întâlnirea persoanelor consacrate
Persoanele consacrate din Dieceza de Iaşi s-au întrunit în ziua de 6 octombrie 2013 la Oneşti (BC), la sanctuarul „Fericitul Ieremia” al Fraţilor Minori Capucini. Organizată în mod ireproşabil, această întrunire a urmat firul programului deja stabilit.
Spre ora 9.30, urcau spre capela Seminarului (locul unde s-a desfăşurat prima parte a întrunirii), persoanele consacrate în diversitatea culorilor veşmintelor lor, care ascundeau diversitatea carismelor pe care le trăiesc. După momentul de rugăciune (9.45-10.00) a urmat salutul de bun venit din partea pr. Alois Fechet, preşedintele Comisiei Diecezane pentru Viaţa Consacrată, adresat celor mai bine de 160 de persoane consacrate prezente.
A urmat conferinţa pr. Cornel Cadar despre „Anul Credinţei: retrospectivă şi perspective”. Părintele a prezentat un bilanţ al Anului Credinţei la nivelul Bisericii Universale, la nivel diecezan şi la nivel individual. Din trăirea Anului Credinţei relatorul a venit cu patru propuneri: 1. A înţelege contextul în care trăim, 2. A intrarea în logica noii evanghelizări, 3. A ne orienta spre martorii credinţei, 4. A trăi credinţa cu entuziasm şi a o propune şi altora. Provocarea cu care şi-a încheiat prezentarea a fost: „Ce înseamnă a trăi vocaţia şi credinţa cu pasiune şi devotament?”
După o scurtă pauză, ne-am deplasat în capela sanctuarului, unde PS Aurel Percă a celebrat sfânta Liturghie, aducând preţuirea păstorului diecezei pentru prezenţa şi activitatea persoanelor consacrate şi manifestând bucuria de a fi prezent.
În cadrul omiliei, pr. Ioan Horvat, OFMConv., a evidenţiat armonizarea diferitelor carisme în Biserică, apoi a vorbit despre identitatea şi profesionalismul de care dau dovadă persoanele consacrate în urmarea lui Cristos, ca şi despre provocările şi preocupările ce le trăiesc în a-şi susţine operele caritabile pe plaiurile moldave. Avea să încheie propunând două teme de reflexie: fericitul Ieremia s-a sfinţit având ca regulă evanghelia, astfel evanghelia rămâne itinerariul pentru fiecare călugăr; apoi citând Vita consecrata, nr. 110, le-a spus călugărilor că au nu numai să povestească un trecut glorios al predecesorilor lor pe aceste meleaguri, ci şi un viitor de construit…
A urmat agapa frăţească cu care ne-au „omenit” confraţii capucini, iar după o scurtă pauză ne-am întâlnit în plen spre a da mărturie despre trăirile noastre în acest An al Credinţei.
Întrunirea s-a încheiat în jurul orei 15,30, iar bucuria de a fi fost împreună s-a multiplicat şi am dus-o fiecare în comunităţile din care venisem la această întrunire.
Mulţumim lui Dumnezeu, fraţilor capucini şi organizatorilor pentru acest „moment de bine” şi sperăm să aducă roade bogate în viaţa consacrată!
Secretarul Comisiei