Loading...

Numirea Vicarului general de Oradea

Îl felicităm pe pr. Mihai Vătămănelu și îi dorim succes în noua misiune primită în Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Celebrarea euharistică la Oradea.

Distribuie cu:

În ziua de 27 august 2017, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată de PS Virgil Bercea şi mai mulţi preoţi, în prezenţa mai multor credincioşi de la Catedrala „Sf. Nicolae” dar şi de la Mănăstirea Franciscană ,,Maica Domnului” din Oradea, părintele franciscan Mihai Vătămănelu OFMConv, a primit din partea episcopului Virgil numirea şi cele două semne specifice părintelui Protosincel- Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Cele două însemne primite de pr. Mihai Vătămănelu sunt: Sfânta Cruce şi Epigonatul.

Sfânta Cruce este semnul mântuirii noastre şi simbolul care aminteşte tuturor oamenilor de prezenţa lui Dumnezeu între noi: cu noi este Dumnezeu.

Al doilea simbol distinctiv epigonatul este un veșmânt liturgic de formă pătrată sau romboidală care se poartă pe partea dreaptă a corpului, legată cu un cordon aşezat peste umărul stâng.

Epigonatul, ca veșmânt liturgic, este o formă de „traducere” în ceremonialul liturgic a unor elemente împrumutate din arsenalul militar. Astfel, numele și modul în care este alcătuit epigonatul amintesc de apărătoarele pentru picioare, element din armura soldaților menit să le apere picioarele de rănile de sabie.

Prin modul în care este purtat, amintește de o sabie. Împărații bizantini le acordau comandanților de oști și nobililor săbii în semn de cinstire, ca unora care apărau frontierele imperiului; tot astfel, Biserica le acordă slujitorilor săi acest însemn, ca o recunoaștere a strădaniilor lor de apărare a credinței.

Astfel, epigonatul îl arată pe purtătorul ei drept apărător al credinței, ostaș al lui Cristos. Ea însăși simbolizează Cuvântul lui Dumnezeu ca scut și apărare a purtătorului său.

Îl felicităm pe pr. Mihai Vătămănelu și îi dorim succes în noua misiune primită în Episcopia Greco-Catolică de Oradea ca Protosincel- Vicar General şi îl asigurăm de rugăciunile noastre.

Pace şi bine!

Album Foto:

Distribuie cu: