Loading...

Nu!

Mă sună acum ceva vreme un preot care îmi spune că vrea să-mi povestească ceva interesant privitor la slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, a cărui cauză de canonizare este deschisă de câțiva ani. Eram aproape sceptic față de afirmația lui, pentru că, slavă Domnului, s-au adunat atâtea mărturii despre viața plină de credință și de sfințenie a părintelui Anton, încât ar fi de-ajuns pentru cinci canonizări; mă gândeam: ce mai poate aduce nou acest confrate? Și totuși, încă din primele lui cuvinte mi-am dat seama că are ceva foarte interesant de adăugat la mulțimea de mărturii.

O mărturie despre slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, OFMConv.

Distribuie cu:

„Aveam 16 ani (…), și tare-mi doream să devin preot (…); am intrat în camera lui, și rotindu-mi privirea în camera simplă în care se afla părintele, am văzut o hârtie mare lipită pe peretele din vecinătatea patului. Era scris un NU mare. Părintele mă tot întreba ce fac, ce doresc să devin când o să fiu mai mare, cum merge cu școala, dacă sunt sănătos, dacă mă rog (…), dar eu nu prea eram atent la ceea ce-mi spunea el, și-i răspundeam oarecum distrat, pentru că mi se lipiseră ochii de acel NU agățat pe perete. Era ca un sfredel acel NU, și-mi găurea creierul. Ce să fie, ce să fie!?! Ce-o fi reprezentând? Să fie un mesaj pentru cineva? De ce nu DA? Las că-l descos eu acușica pe părintele Anton, numa’ să termine cu tirul de întrebări!”.

Stătea întins în patul lui de jertfă, transformat în altar, căci (am aflat mai târziu), comuniștii, știind că era el înnebunit să se asemene întru totul cu Cristos, s-au gândit să-i creeze condițiile potrivite pentru împlinirea dorului său. Și așa, într-una din dimineți, beat de fericire, un soldat de-al lor i-a frânt șira spinării cu un ciocan, lovitură care în scurtă vreme s-a transformat în paralizia totală a ambelor picioare. Era mulțumit, și chiar fusese avansat de ai săi, pentru că ochise bine șira spinării dușmanului și criminalului orânduirii socialiste multilateral dezvoltate. Așa că, după câteva luni, părintele Anton putea celebra în tihnă Sfânta Euharistie, 24 de ore din 24. Stătea așezat direct pe patul altarului, cât era ziua de lungă; ba era el însuși altar pentru Cristos, căci pieptul lui îl găzduia în potirul în care se jertfea Bunul Mântuitor; era trupul lui patenă și potir pentru Cristos.

Îmi vorbea cu autoritate, nu ca ceilalți oameni. Glăsuia numai în stihuri, cazanii și grai dumnezeiesc. Îl văd și acum, cum fiecare vorbă a lui era o filă din Scriptură, căci nu știa a vorbi altfel.

De ce NU? Ce voia să spună acest preot, cu ochii mari și limpezi, și cu barba lungă, care începea să încărunțească. Începeam să înțeleg. Auzisem odată cum un preot citea la Sfânta Liturghie dintr-o carte fărâmițată de vreme: „Deci cuvântul vostru să fie: da, da; nu, nu! Ceea ce este în plus față de acestea este de la Cel Rău” (Mt 5,37).

În acel moment, am prins curaj și am trecut direct la subiect: „Părinte, cine și de ce a lipit acolo acea foaie cu NU-ul acela scris mare?” „Dragă fiule – mi-a șoptit părintele – l-am scris eu. Și știi de ce? Pentru ca ori de câte ori vine Ispititorul, să privesc într-acolo și să-l alung repede. L-am scris mare, ca să nu pot spune apoi că nu l-am văzut. L-am scris mare, ca să-mi intre bine-n cap că n-am ce discuta cu viermele acela de diavol. NU, nu vreau în vecii vecilor să păcătuiesc! NU, nu vreau în ruptul capului să intru în horă cu piticul ispititor. Niciodată! De aceea am scris acel NU”.

S-a terminat vizita mea de circa o jumătate de oră și, ieșind din sanctuarul în care părintele se jertfea, am mai privit odată la acel NU, și l-am întipărit în ochii mei, luându-l cu mine. Ajuns acasă, am luat și eu o foaie mare, m-am așezat și am scris mare de tot: „DA” (poate pentru ca nimeni să nu descopere vreodată izvorul acelui NU!). Și de atunci, pe peretele patului meu, oriunde m-aș fi dus, străjuiește o foaie pe care scrie mare DA. Da, Doamne, voi face totdeauna voința ta. Între timp am fost la seminar, am fost în diferite parohii, și unicul lucru care mă însoțește peste tot este acea foaie, regulă de viață pentru mine.

DA, Doamne, fă cu mine ceea ce voiești tu, și nu mă lăsa ca vreodată să cedez ispitei. Niciodată! DA, Doamne, cheamă-mă continuu în urmarea ta, până la sfârșitul zilelor mele.  

Album Foto:

Distribuie cu: