Loading...

Nu aruncați mâncarea!

Pornind de la lectura evanghelică a zilei, cu înmulțirea pâinilor și peștilor, Papa Francisc a ajuns la un îndemn concret, pentru fiecare familie: să reflecteze la ce face cu resturile de mâncare. O problemă de conștiință, a spus el.

Papa Francisc

Distribuie cu:

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunteți curajoși cu acest soare în piață! Felicitări! Evanghelia de astăzi (cf. In 6,1-15) prezintă relatarea înmulțirii pâinilor și a peștilor. Văzând marea mulțime care l-a urmat pe lângă lacul Tiberiadei, Isus se adresează apostolului Filip și întreabă: „De unde vom cumpăra pâine ca aceștia să mănânce?” (v. 5). De fapt, acei puțini dinari pe care Isus și apostolii îi au nu ajung pentru a sătura mulțimea aceea. Și iată că Andrei, un altul dintre cei doisprezece, conduce la Isus un copilaș care pune la dispoziție tot ceea ce are: cinci pâini și doi pești; dar desigur – spune Andrei – sunt nimic pentru mulțimea aceea (cf. v. 9). Bun acest copilaș! Curajos. Și el vedea mulțimea și vedea cele cinci pâini ale sale. Spune: „Eu am atât: dacă folosește, sunt la dispoziție”. Acest copilaș ne face să ne gândim… Acel curaj… Tinerii sunt așa, au curaj. Trebuie să îi ajutăm să ducă înainte acest curaj. Și totuși, Isus le poruncește discipolilor să îi facă pe oameni să se așeze, apoi ia acele pâini și acei peștișori, mulțumește Tatălui și le împarte (cf. v. 11) și toți pot să aibă hrană pe săturate. Toți au mâncat ceea ce voiau.

Cu această pagină evanghelică, liturgia ne induce să nu ne abatem privirea de la acel Isus care duminica trecută, în Evanghelia lui Marcu, văzând „o mare mulțime, i s-a făcut milă” (6,34). Și acel copilaș cu cele cinci pâini a înțeles această milă și spune: „Sărmanii oameni! Eu am asta…” Mila l-a făcut să ofere ceea ce avea. De fapt, astăzi Ioan ni-l arată din nou pe Isus atent la nevoile primare ale persoanelor. Episodul provine dintr-un fapt concret: oamenilor le este foame și Isus îi implică pe discipolii Săi pentru ca această foame să fie săturată. Acesta este faptul concret. Isus nu s-a limitat să dăruiască aceasta mulțimilor – a oferit Cuvântul Său, mângâierea Sa, mântuirea Sa, în sfârșit viața Sa – dar cu siguranță a făcut și aceasta: a avut grijă de hrana pentru trup. Iar noi, discipolii Săi, nu putem să ne prefacem că nu vedem. Numai ascultând cele mai simple cereri ale oamenilor și punându-ne alături de situațiile lor existențiale concrete vom putea să fim ascultați când se vorbește despre valori superioare.

Iubirea lui Dumnezeu față de omenirea înfometată de pâine, de libertate, de dreptate, de pace, și mai ales de harul Său divin, nu dispare niciodată. Isus continuă și astăzi să sature, să se facă prezență vie și mângâietoare, și face aceasta prin intermediul nostru. De aceea, Evanghelia ne invită să fim disponibili și activi, ca acel copilaș care își dă seama că are cinci pâini și spune: „Eu dau aceasta, apoi veți vedea…” În fața strigătului de foame – orice fel de „foame” – al atâtor frați și surori în orice parte a lumii, nu putem rămâne spectatori dezlipiți și liniștiți. Vestirea lui Cristos, pâine a vieții veșnice, cere o angajare generoasă de solidaritate pentru cei săraci, cei slabi, cei din urmă, cei lipsiți de apărare. Această acțiune de proximitate și de caritate este cea mai bună verificare a calității credinței noastre, atât la nivel personal, cât și la nivel comunitar.

Apoi, la sfârșitul relatării, când toți au fost săturați, Isus le-a spus discipolilor să adune firimiturile rămase, pentru ca nimic să nu se piardă. Și eu aș vrea să vă propune această frază a lui Isus: „Adunați bucățile rămase, pentru ca să nu se piardă nimic” (v. 12). Mă gândesc la oamenii cărora le este foame și la câtă mâncare rămasă aruncăm noi… Fiecare dintre noi să se gândească: mâncarea care rămâne la prânz, la cină, unde merge? Acasă la mine, ce fac cu mâncarea care rămâne? Se aruncă? Nu. Dacă tu ai această obișnuință, îți dau un sfat: vorbește cu bunicii tăi care au trăit după război și întreabă-i ce făceau cu mâncarea care rămânea. A nu arunca niciodată mâncarea rămasă. Se face din nou sau se dă celui care poate să o mănânce, celui care are nevoie. A nu arunca niciodată mâncarea care rămâne. Acesta este un sfat precum și o examinare a conștiinței: ce se face acasă cu mâncarea care rămâne?

Să o rugăm pe Fecioara Maria, pentru ca în lume să prevaleze programele dedicate dezvoltării, alimentației, solidarității, și nu celor ale urii, armamentelor și războiului.

Și nu uitați de două lucruri: o imagine, o icoană, și o frază, o întrebare. Icoana tânărului curajos care dă puținul pe care îl are pentru a sătura o mare mulțime. Să aveți curaj, mereu. Și fraza, care este o întrebare, o examinare a conștiinței: ce se face acasă cu mâncarea care rămâne? Mulțumesc!

După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:

Iubiți frați și surori,

Mâine este Ziua Mondială împotriva Traficului de Persoane, promovată de Națiunile Unite. Această plagă reduce la sclavie mulți bărbați, femei și copii cu scopul exploatării de muncă și sexuale, al comerțului de organe, al cerșetoriei și al delincvenței forțate. Și aici, la Roma. Și rutele migratoare sunt adesea utilizate de traficanți și exploatatori pentru a recruta noi victime ale traficului de persoane. Este responsabilitatea tuturor de a denunța nedreptățile și de a contrasta cu fermitate acest delict rușinos.

Salut acum toți pelerinii care provin din Italia și din diferite țări, îndeosebi credincioșii din Rio de Janeiro, Nova Friburgo, Viseu, Quixadá și Fortaleza, din Brazilia. Salut asociația „Prietenii Sfintei Ioana Antida Thouret”; grupul scout din Padova și din Betleem; tinerii din Cerese di Borgo Virgilio și cei miruiți din Tombelle. Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

traducere de pr. Mihai Pătraşcu

[ *** ]

Material apărut pe www.ercis.ro

Distribuie cu: