Loading...

Noviciatul franciscan: Zi de comuniune și evocări

Înainte de sărbătoarea „Nașterii Domnului” frații din conventul „Sf. Iosif Muncitorul” din Buruienești au dorit să-i viziteze pe frații novici și să le împărtășească din experiența lor de viață conscrată.

Frații novici alături de frații din conventul „Sf. Iosif Muncitorul”, Buruienești.

Distribuie cu:

Pe data de 14 decembrie 2016,  în comemorarea sf. Ioan al Crucii, am avut bucuria să avem în mijlocul nostru comunitatea fraților din Buruienești.

La inițiativa părintelui Iosif Bisoc, frații din conventul „Iosif Muncitorul”, din Buruienești, au venit „cu mic cu mare” să ne aducă Vestea cea bună, înainte de Sărbătoare Crăciunului, dar mai ales au dorit să vină să ne viziteze și, apoi, să ne împărtășească din experiența lor de viață consacrată.

După ce fiecare frate și-a prezentat experiențele pastorale proprii, ei au ținut să ne transmită fiecare din bogăția, precum, și din peripețiile petrecute în anul de noviciat, îndeosebi din perioadă de începuturi de la Nisiporești, Luizi-Călugăra și, chiar, Prăjești.

Ascultându-i, am putut observa deosebirile metodelor de formare de acum 25 de ani sau chiar de acum 15 ani în urmă față de pedagogia prezentă. A fost amintit de nenumărate ori pr. Gheorghe Patrașcu, de vie amintire, magistrul de novici de atunci. Cu toții am fost entuziasmați de capacitatea fraților care au trecut prin perioada comunistă și au rămas statornici carismei franciscane, precum și de condițiile noilor vocații de după anii ’90.

Terminându-se această frumoasă și fraternă împărtășire, ne-am îndreptat cu toții spre Capela noviciatului pentru a celebra Sfânta Euharistie împreună cu părinții formatori. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele celebrant, Iosif Bisoc, ne-a invitat să trăim din plin acest timp al noviciatului, ca pe o continuă perioadă a Adventului, ascultând de glasul Domnului care vine să ne aducă pacea și iubirea sa și care ne vorbește zilnic prin Cuvântul său și prin superiorii noștri. Ne-a amintit că în acest an de formare se pun bazele fraternității și a maturității noastre uman-spirituale și franciscane. „Să iubim crucea și să nu fugim de ea, asemenea sf. Francisc de Assisi și al sf. Ioan al Crucii, care s-au identificat total cu sentimentele lui Cristos”, ne-a mai îndemant el.

După ce ne-am hrănit cu Cuvântul lui Dumnezeu și cu Trupul și Sângele lui Cristos, la Masa Sfântă, întâlnirea noastră a continuat printr-o agapă fraternă cu bucate aduse din cămara conventului din Buruienești.

La finalul acestor momente de comuniune și fraternitate, frații ne-au salutat cu căldură și s-au întors bucuroși spre casă, deoarece au avut posibilitatea să-și reamintească cu toții de frumosul și importantul an de noviciat.

Mulțumindu-le fraților de la Buruienești pentru această inițiativă unică, îi așteptăm și pe ceilalți frați din celelalte convente ale Provinciei să ne mai viziteze cu același elan și cu aceeași căldură fraternă.

Pace și bine!

Album Foto:

Distribuie cu: