Loading...

Noutate editorială la editura Serafica: Ecologia

La Editura Serafica a apărut, de curând, cartea „Ecologia”; format: 14/20; pagini: 302; preț: 22 de lei.

Editura Serafica: Ecologia

Distribuie cu:

La 24 mai 2015 apărea enciclica Laudato si’ a papei Francisc şi provoca numeroase reacţii optimiste chiar în afara ariei ecleziastice, motiv pentru care revista italiană Credere Oggi, în numărul 212, un an mai târziu, aloca întreg spaţiul acesteia dezbaterii subiectului cu pricina, sub titlul Ecologia. Articolele, opiniile, semnalările specializate, cu alte cuvinte întreg instrumentarul utilizat apar acum, prin grija pr. Virgil Blaj, şi în limba română. Iar prin bunăvoinţa editurii „Presa Bună”, textul integral al enciclicei semnate de papa Francisc se regăseşte printre paginile cărţii.

Cartea, aşa cum precizează autorul editorialului, urmăreşte să semnaleze trei trăsături fundamentale pe care le însumează enciclica Laudato si´. Înainte de toate, viziunea mistică a papei Francisc asupra casei comune, punct de vedere care nu putea lipsi, întrucât „lumea este ceva mai mult decât o problemă de rezolvat, este un mister de bucurie pe care îl contemplăm în veselie şi laudă” (LS 12). Prin urmare, deloc întâmplător, titlul reia începutul Cântecului creaturilor al sfântului Francisc din Assisi, care vedea în realităţile create o oglindire a frumuseţii, a bunătăţii şi a înţelepciunii Creatorului.

O a doua trăsătură semnalată este claritatea prin care enciclica încadrează criza ecologică punând-o în relaţie cu criza responsabilităţii omului chemat de Dumnezeu să se îngrijească şi să cultive grădina, dar sarcină transformată adesea, din păcate, în exploatare iresponsabilă şi fără scrupule a casei comune.

Ultima trăsătură asumată este dialogul pe care Biserica trebuie să-l poarte cu agenţii globali, să promoveze dezbaterea onestă între oamenii de ştiinţă, respectând diversităţile de opinie, pentru a crea un proiect de ecologie integrală, care să includă şi raportul cu Dumnezeu, cu semenii, cu natura şi cu noi înşine.

În acest sens, cartea are meritul să pună dinaintea conştiinţei comune căi practice pentru construirea unor pârghii de protecţie a casei comune şi, totodată, are darul de a sensibiliza alegerile consumatorului de astăzi, alegeri ce ar trebui să urmărească totdeauna ocrotirea şi păstrarea mediului natural înconjurător.

***

Ecologia
Pr. Virgil Blaj (trad.), Editura Serafica, 2017; ISBN 9786067700534; 14/20 cm; 302 pp.; 22 de lei.

***

În limita stocului disponibil, cartea poate fi procurată prin comandă:
prin poștă: Editura Serafica, str. Teiului, 20; 611047 – Roman (NT);
prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;
prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);
prin website (online): www.edituraserafica.ro; www.emag.ro

Distribuie cu: