Loading...

Nisiporeşti: Ziua Vieții Consacrate

Persoanele consacrate din zona Roman au celebrat a XXV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate la Nisiporeşti, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, duminică, 7 februarie 2021.

Nisiporeşti: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Roman

Distribuie cu:

Ca în fiecare an, Ziua Vieţii Consacrate se celebrează, la propunerea Oficiul pentru Viaţa Consacrată al Diecezei de Iaşi, în următoarea duminică după sărbătoarea Întâmpinării Domnului nostru Isus Cristos la Templu. Astfel, şi în acest an, am avut posibilitatea de a celebra această zi, atât de importantă pentru noi, persoanele consacrate, în ziua de 7 februarie 2021, în toate cele cinci zone ale Diecezei de Iaşi: Oneşti, Bacău, Roman, Suceava şi Iaşi. Zona Roman, a celebrat această a XXV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate la Nisiporeşti, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, păstorită de Fraţii Franciscani Conventuali.

Programul acestei zile a început, după cum a fost stabilit de comisia zonală, cu un moment de adoraţie a Preasfântului Sacrament, condus de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., unde cu simplitatea inimii i-am cerut împreună lui Isus să asculte rugăciunile noastre înălţate pentru noi şi toţi cei dragi ai noştri pe care îi purtăm în inimile noastre, pentru persoanele consacrate şi pentru tot clerul Bisericii.

De asemeni, am cerut prin mijlocirea fondatorilor noştri – care, după exemplul lui Isus, ne-au lăsat mărturia lor eroică, mărturie care ne vorbeşte despre credinţă, despre tărie, despre curajul generos şi despre iubirea arzătoare – ca prin ajutorul lor să fim şi noi lumină, sare şi pământ roditor în fiecare loc unde vom păşi în mijlocul acestei culturi care uneori caută să marginalizeze sau să dispreţuiască valorile morale şi umane pe care ni le învaţă evanghelia.

La sfârşitul adoraţiei i-am mulţumit pentru toate harurile primite şi pe care le revărsă zilnic peste noi şi comunităţile noastre.

După acest moment de pregătire spirituală a urmat Sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., vicar episcopal pentru viaţa consacrată, şi concelebrată de mai mulţi preoţi ai congregaţiilor călugăreşti din această zonă: capucini, iosefini, cavanis, precum şi conventuali. De asemeni, au participat şi numeroase surori şi laici consacraţi. Am plecat în procesiune spre biserică, un semn al oferirii noastre lui Dumnezeu prin profesiunea călugărească, şi cu lumânarea aprinsă, simbol al cuvântului lui Dumnezeu care ne luminează paşii spre a-l urma pe Cristos, Lumina lumii.

Pr. Anton Bogdănel, parohul acestei comunităţi, după ce ne-a salutat, ne-a îndemnat să privim şi la exemplul Fericitei Veronica Antal, fecioară şi martiră, care ne este model de dăruire şi curaj pentru noi toţi, laici şi consacraţi, în vremurile pe care trăim astăzi.

La predică, pr. Cristian Blăjuţ ne-a îndemnat mai întâi să ne amintim de profesiunea noastră călugărească şi de bucuria avută la începutul vieţii consacrate. Să ne reînnoim de elanul acestei consacrări şi să trăim carisma noastră cu bucurie, entuziasm şi elan, aşa cum ne îndeamnă şi Papa Francisc. Părintele predicator a mai subliniat aspectele frumoase şi importante ale lecturilor din liturgia cuvântului din această a cincea duminică de peste an. Citând din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni: „Vai mie dacă nu vestesc evanghelia! Căci dacă fac aceasta de bunăvoie, am răsplată, dar dacă o fac fără de voie, îndeplinesc o misiune ce mi-a fost încredinţată (9,16-18)”, ne-a îndemnat să fim şi noi vestitori ai cuvântului lui Dumnezeu, dar şi cei dintâi care îl pun în practică, asemenea lui Isus care a mers în persoană la patul soacrei lui Petru ca să o vindece fără intermediar sau să poruncească discipolilor să acţioneze ei.

La sfârşitul acestei frumoase celebrări, animate de fraţii studenţi de la Institutul Teologic din Roman împreună cu persoanele consacrate prezente şi cu toţi credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie, sora Alina-Ionela Rîtan, SCMP, responsabilă zonală a comisiei cu viaţa consacrată, a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu pentru această posibilitate de a ne întâlni şi de a ne ruga împreună, apoi a mulţumit gazdei, celebrantului şi fiecărei institut în parte care a participat la sărbătoare, precum şi surorilor care au amenajat altarul şi care au pregătit rugăciunile pentru această zi.

Domnul să ne aibă în paza sa pe toţi şi să fim adevăraţi mărturisitori ai lui Isus în timpurile tot mai dificile de astăzi.

Distribuie cu: