Loading...

Nisiporești: Zi de reculegere

Luni, 11 decembrie 2017, frații comunităților din zona Roman s-au întâlnit în conventul din Nisiporești pentru ziua de reculegere înaintea sărbătorii Nașterii Domnului.

Zi de reculegere la Nisiporești

Distribuie cu:

Fratele Marius Vătămănelu ne-a propus pentru meditație un fragment din evanghelia după Matei care prezintă genealogia lui Isus. Genealogia lui Isus deschide Evanghelia lui Matei (1,1-17), ea indicând cititorului cum va putea el înțelege evenimentele care urmează: că Isus este înrădăcinat în istoria poporului lui Israel, el având o descendență de la Abraham și că, în același timp, în Isus se va împlini această istorie.

Matei construiește o istorie a mântuirii în perioade. Genealogia sa este structurată în trei serii de câte 14 generații. Pentru a rămâne la aceste cifre Matei va omite mai mulți regi. Însă, două nume sunt fundamentale: Abraham și David. Abraham este „omul promisiunii”, prin intermediul căruia vor fi „binecuvântate toate popoarele”, iar David este regele prin intermediul căruia Dumnezeu a promis că împărăția sa „va domni pentru veșnicie”.

Ce semnificație are această genealogie a lui Isus pentru noi  astăzi? Matei descrie ce înseamnă faptul de „a fi fiu”. În acest sens fiecare persoană umană este chemată să devină, prin Isus Cristos, fiu al aceluiași Tată.

Într-un sens mai larg, Matei lasă să se înțeleagă faptul că mântuirea ne este transmisă prin intermediul oamenilor, iar fiecare creștin este chemat să descopere o filiație mai profundă. Astfel, credința ajutată de rațiune ne conferă fiecăruia o nouă naștere.

Ziua de reculegere a fost cu adevărat un timp dedicat meditației, rugăciunii, întâlnirii și împărtășirii fraterne.

Crăciun binecuvântat tuturor!

Album Foto:

Distribuie cu: