Loading...

Nisiporești: Invitație la comemorare

Duminică, 28 mai 2023, la ora 11.00, prin Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, se va aduce mulțumire Domnului pentru cei 100 de ani de la nașterea părintelui Gheorghe Dumitraș.

Nisiporești: Invitație la comemorarea pr. Gheorghe Dumitraș, OFMConv.

Distribuie cu:

Născut la 9 mai 1923, la Nisiporeşti, (jud. Roman), părintele Gheorghe Dumitraş a urmat cursurile seminariale la Hălăuceşti, Luizi-Călugăra şi Oradea. A fost hirotonit preot în ritul oriental, la 1 februarie 1948, activând, apoi, în Parohia Sanislău (jud. Sălaj), precum şi la Institutul „Notre Dame de Sion” şi  Institutul „BMV” („Damele Engleze”).

La 18 ianuarie 1951, a fost arestat de Securitatea din Bucureşti, sub învinuirea de „activitate contrarevoluţionară pe linia fostului cult greco-catolic”. În februarie 1952, Tribunalul Militar Bucureşti l-a condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi confiscarea averii, pentru „complicitate la crimă de înaltă trădare”, fiind eliberat în iulie 1964, în urma amnistiei generale efectuată de regimul comunist.

Un an mai târziu, din cauza agravării bolilor de care suferea, părintele Gheorghe Dumitraş moare în urma unui atac de cord (la 6 octombrie 1965), fiind înmormântat în cimitirul din Nisiporești.

Prin această celebrare, dorim să aducem mulțumire Domnului pentru mărturia și moștenirea spirituală lăsată de către părintele Gheorghe Dumitraș, frate franciscan conventual, fiu al Provinciei noastre franciscane și fiu al comunității din Nisiporești.

Album Foto:

Distribuie cu: