Nisiporești: 25 de ani de la reorganizarea Provinciei
Distribuie cu:
Istoria Provinciei Franciscane din Moldova are un nou curs după Revoluția din anul 1989. La 1 mai 1990, se deschidea la Nisiporești prima casă de formare pentru viitorii frați franciscani.
Aceasta e prima etapă a Jubileului care va continua anul acesta prin diferite manifestări, amintind și de cei 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei.
Evenimentul aniversar a avut loc vineri, 1 mai 2015, la ora 17.00., prin celebrarea Sfintei Liturghii în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, din Nisiporeşti precedată de binecuvântarea pietrei comemorative.
Liturghia de mulțumire a fost prezidată de Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, alături de care au concelebrat pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, și pr. Lucian Dumea, custodele Fraţilor Minori Capucini din România, precum şi alţi numeroşi preoţi ai Provinciei Franciscane. La această sărbătoare, a jubileului de 25 de ani a Provinciei Franciscane, au mai luat parte și autorități locale, studenții Institutului Teologic Franciscan, frații novici, postulanții și credincioșii din Nisiporești.
În prima parte a programului au putut fi vizionate în biserică bannere roll up printate cu fotografii, documente și imagini care ilustrau trecutul și prezentul Provinciei Franciscane. După acest moment, a urmat citirea de către pr. Eugen Blăjuț Jr., a mesajului pr. provincial Gheorghe Patraşcu, care imediat după evenimentele din decembrie 1989, adică la 1 ianuarie 1990, le scria fraţilor pentru a-i încuraja în reluarea activităților Provinciei. A urmat o scurtă conferință susținută de pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, evocând printr-un emoționant „dialog” cu părintele Petru Albert entuziasmul și bucuria noului început. După acest moment a urmat sfințirea pietrei comemorative, aflată în locul unde era sala de clasă, la demisolul casei.
În a doua parte a urmat Sfânta Liturghie oferită în semn de recunoștință pentru înaintașii noștri în credință. Părintele paroh al comunității din Nisiporești, Anton Bogdănel, a transmis salutul de bun venit și a afirmat printre altele: „Să-i înălțăm Domnului laudă și mulțumire prin jertfa Sfintei Euharistii mulțumindu-i pentru darurile, bucuriile, suferințele, trecutul, prezentul și viitorul nostru. Să-i mulțumim Domnului și pentru PS Petru Gherghel, păstorul diecezei de Iași, astăzi, la Jubileul său de 25 de ani de episcopat”.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția sa Aurel Percă, afirma faptul că atunci când noi în timpul pascal, continuăm să cântăm cântecul: Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, / Și celor din morminte viață dăruindu-le, poate ne gândim la învierea lui Cristos și la învierea celor pe care îi conducem pe ultimul drum. Dar această cântare a Bisericii, se potrivește foarte bine la acest moment aniversar, al reluării activității Provinciei părinților franciscani aici în Moldova și deschiderea centrului de formare al viitorilor preoți din Seminarul Franciscan. Cristos a înviat! Ne spune că Isus se înalță biruitor din mormânt – după ce El a murit cu adevărat pe cruce. Și noi, atunci când ne așteptam mai puțin, după perioada de prigoană a Bisericii, când preoții franciscani mai toți fuseseră în închisoare și acum erau în vârstă, când instituțiile bisericești erau pe moarte, iată că a venit și învierea! A înviat Cristos, a înviat Provincia, seminarul, ordinele religioase și dieceza noastră.
Și când spunem mai departe această cântare: Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, / Și celor din morminte viață dăruindu-le, iată că ne gândim la această moarte aparentă în care zăcea Biserica din România, din Moldova, ordinele fiind interzise, preoții supravegheați ca să nu vorbească prea mult și să nu le deschidă ochii oamenilor asupra realităților nedrepte. La școală se propaga ateismul, se lucra pe tărâmul adormirii conștiințelor, învățându-i pe oameni că nu există veșnicie, că nu există Dumnezeu (…) totul părea moarte. Iată, Cristos a înviat! Așa că atunci când părea totul moarte, cu acești oameni plini de curaj, au renăscut multe lucruri în viața Bisericii cu moartea pe moarte călcând.
Pornind de la lecturile biblice, Preasfinția sa Aurel Percă, a subliniat faptul că trebuie să îi cinstim pe bărbații vrednici, care au trudit ca Evanghelia să fie răspândită pe aceste meleaguri, care au muncit ca poporul creștin să nu ducă lipsă de păstori. Ei au fost bărbați vrednici, faptele lor nu pot fi date uitării, și de aceea „este lăudabilă această inițiativă a Provinciei Franciscane de a nu da uitării momentul în care Ordinul, Provincia, Seminarul și-au reluat activitatea atât de rodnică înainte de 1948. Îmi amintesc, de pr. Anton Olaru, pr. Petru Albert, pr. Iosif Sabău, pr. provincial Pătrașcu Gheorghe, și de mulți alții care au fost bărbați vrednici, preoți vrednici, pe care nu ar trebui să îi dăm uitării niciodată. Urmașilor lor le-au lăsat o frumoasă moștenire”.
Preasfinția sa, ep. Aurel Percă, a făcut referință și la fragmentul din Scrisoarea către Romani, unde este evocată figura lui Abraham, despre care se spune că a crezut împotriva oricărei speranțe. „Cât de îndrăzneț a fost pr. Petru Albert, de exemplu, care a făcut primii pași ca să existe la Nisiporești un centru de formare pentru viitorii vestitori ai Cuvântul lui Dumnezeu! A avut speranță într-un moment în care nu era speranță. Iată, așa de numeroși vor fi urmașii tăi! Iată, urmașii sunt aici, reprezentați de preoții și frații franciscani! Cerem la această sfântă liturghie, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru opera părinților franciscani”.
La sfârșitul liturghiei, pr. provincial Emilian Cătălin, i-a transmis E.S. Petru Gherghel, în numele tuturor fraților, cu ocazia aniversării a 25 de ani de episcopat, respectul profund și recunoștința adâncă pe care Provincia Franciscană i-o poartă, și totodată i-a adresat urarea noastră fraternă de Pace și Bine. Un cuvânt de mulțumire i-a fost adresat și E.S. Aurel Percă pentru prezidarea Sfintei Liturghii și prezența la acest eveniment. A mulțumit, de asemenea, pentru participare, părintelui Lucian Dumea, custodele Fraţilor Minori Capucini, confraților, credincioșilor din Nisiporești și tuturor celor prezenți.
Fr. Mihai Percă
În Frame-ul de mai jos puteți vizualiza Bennerele Roll Up pregătite și expuse în Biserică cu prilejul Anului Jubiliar al Provinciei și al Anului Vieții Consacrate