Loading...

Mesagerul Sfântului Anton – [nr. 144]

A apărut numărul septembrie – octombrie 2017 al revistei Mesagerul sfântului Anton.

MSA - 141

Distribuie cu:

Dragi cititori, vă propunem spre lectură noul număr al revistei Mesagerul sfântului Anton. Fiind în preajma sărbătorii sfântului Francisc de Assisi, Editorialul şi Dosarul vă propun spre aprofundare anumite caracteristici ale spiritualităţii Sărăcuţului: mijlocitor al (re)unirii în Cristos şi ambasador al păcii. Dar mesajul nostru, după cum veţi descoperi, nu se limitează doar la atât.  

Subliniind figura lui Francisc, iubitor al creaţiei şi al păcii, doamna Florina Nicolae punctează importanţa legăturii dintre om şi Dumnezeu, Creatorul, prin intermediul naturii. „Francisc din Assisi simţea un profund respect şi admiraţie pentru tot ceea ce se afla în natură, fiind socotit printre cei mai preocupaţi de echilibrul între animale, plante şi fiinţe umane”. Pentru ca omul să fie împăcat cu Dumnezeu, este necesară armonizarea fiinţelor umane între ele. Dar acest lucru nu e suficient. După cum aminteşte autoarea, mai e nevoie şi de armonizarea relaţiilor dintre credincioşi şi Biserică şi de armonizarea relaţiilor între om şi natură.

În paginile de Cultură şi societate puteţi găsi un articol despre abordarea adevărului istoric, intitulat „Istoria ca ştiinţă sau ca mitologie?”. Autorul, domnul Nicolae Prelipceanu, porneşte în expunerea sa de la faptul că, în anumite circumstanţe sociale şi politice, istoria a fost (şi este) folosită în scopuri propagandistice. Acest lucru a dus „la deformarea periculoasă a aproape oricărui adevăr” şi la instaurarea unei mentalităţi nu tocmai sănătoase. În urma analizei unor cuvinte rostite sau scrise de autori ca Tzvetan Todorov, Reynald Secher şi Lucian Boia, se ajunge la concluzia că adevărul istoric trebuie descoperit cu orice preţ, chiar cu cel al demitizării istoriei. Şi mai ales în contextul societăţii noastre. De ce? Pentru că frumos e numai adevărul!

Bine structurat şi impecabil documentat biblic articolul scris de doamna Consuela Vlăduţescu în Pagina tinerilor. Parcursul porneşte de la lecţia unui fapt întâmplat, pentru a argumenta titlul, „Viaţa ca dăruire”. Iar dăruirea nu poate fi lipsită de angajare: nu te poţi dărui făcând… nimic. „Marea diferenţă dintre oamenii buni, care ştiu să se dăruiască şi cei indiferenţi, care nu fac rău, poate fi înţeleasă printr-o simplă comparaţie dintre Tobia (VT) şi Cristos (NT)”. Vă lăsăm să descoperiţi singuri, în articol, această comparaţie. Împrospătează sufletul, prin punctarea asupra modului pozitiv de a se angaja în a percepe realitatea!

***

Suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice fel de informaţii şi sugestii legate de revista Mesagerul sfântului Anton la numărul de telefon 0765.421416 sau, în scris, pe adresa redacţiei: str. Teiului, nr. 20, 611047 Roman, jud. Neamţ (pr. Marcelin Amariei). De asemenea, ne puteţi contacta şi prin intermediul internetului, pe adresele mesagerul@santantonio.org sau mesagerulantonian@gmail.com!

Lectură plăcută!

Distribuie cu: