Mesagerul sfântului Anton: 161º
Se împlinesc, dragi cititori, 125 de ani de la înfiinţarea canonică a Provinciei franciscane „Sf. Iosif” din România. Cu această ocazie, noul număr al revistei noastre are un caracter şi o coloratură aparte. Îşi propune, prin mai multe articole, să sublinieze aniversarea mai sus amintită. Se face referire la unii fraţi ai provinciei noastre, mai cu seamă la cei ce ne-au fost exemple de trăire a spiritualităţii franciscane. Pe lângă acestea, veţi afla şi reflecţii asupra unor diferite tematici, cum ar fi: sănătatea vieţii spirituale, graba omului contemporan, franciscanism, spiritualitate antoniană şi mariană, crizele politice, percepţia timpului, libertate şi curăţie etc.
Distribuie cu:
Despre evocare, memorie şi comemorare vorbeşte părintele Daniel Fechetă în editorial. „Nu e de mirare că a rămas viu chipul multora dintre fraţii franciscani în memoria colectivă a credincioşilor comunităţilor noastre catolice”, pentru că mulţi dintre ei au suferit din cauza atrocităţilor fostului regim, fiind încarceraţi pe nedrept, şi au sfidat epidemiile, îngrijind bolnavii cu Sfintele Taine. Şi chiar dacă „dintre giganţii de odinioară nu mai avem pe nimeni”, le mulţumim pentru că ne-au dat aripi, ne-au învăţat să zburăm, „să escaladăm altitudinile spiritului, asemenea lor, cu abnegaţie, devotament, spirit de sacrificiu”. Tocmai de aceea îi comemorăm: pentru că le suntem recunoscători!
Doamna Ana Blandiana, ilustru şi deosebit colaborator al revistei noastre, aduce un omagiu fraţilor franciscani din perioada 1948-1989. „Deşi puţin numeroşi, franciscanii au dat o jertfă disproporţionat de mare, pentru că prestigiul lor în faţa credincioşilor din zona Moldovei […] era enorm şi oamenii nu ascultau decât de cuvântul lor, făcând astfel imposibilă victoria comunismului ateu”. Îi mulţumim pentru proiectul la care lucrează împreună cu echipa Editurii Academiei Civice şi a Memorialului de la Sighet, anume de a „publica o carte, formată din mărturii de istorie orală dedicată rezistenţei religioase, în care se regăsesc biografiile şi suferinţele unui şir întreg de părinţi franciscani, foşti deţinuţi politici”. Despre cine e vorba şi de ce se va scrie despre ei vă las pe dumneavoastră să descoperiţi, lecturând articolul.
Doresc să închei aici scurta prezentare a revistei, nu înainte de a le mulţumi tuturor colaboratorilor noştri, mai cu seamă domnului Anton Adămuţ, domnilor Florina şi Ştefan Nicolae, doamnei Ana Blandiana, domnului Adrian Popescu, domnului Alois Gherguţ, domnului Constantin Cucoş, domnului Teodor Burnar şi doamnei Consuela Vlăduţescu pentru articolele lor de ceas aniversar şi pentru gândurile minunate şi încurajările vii pe care ni le-au transmis!
Vă reamintim că încă mai puteţi reînnoi abonamentele dumneavoastră la revista Mesagerul sfântului Anton pe anul 2020. Costul abonamentului anual este de 25 de lei (20 de lei pentru cei care au abonament colectiv, prin parohii sau colaboratori la distribuirea revistei). Contravaloarea poate fi achitată prin mandat poştal pe adresa redacţiei: pr. Marcelin Amariei, str. Teiului, nr. 20, 611047 Roman, jud. Neamţ. De asemenea, puteţi face şi virament bancar (nu prin mandat poştal) în contul pe care îl găsiţi pe coperta revistei (pagina 2).
Suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice fel de informaţii şi sugestii legate de revista Mesagerul sfântului Anton la numărul de telefon 0765.421416 sau, în scris, pe adresa redacţiei sau, prin intermediul internetului, pe adresele mesagerul@santantonio.org sau mesagerulantonian@gmail.com!
Vă dorim o lectură plăcută şi odihnitoare!