Loading...

Madrid: Uniți pentru fraternitate. Pentru ca toți să fie una (In 17,21)

Rezultatul lucrărilor se regăsește în „Declarația de la Madrid”, document în care sunt indicate modalitățile prin care pot di depășite momentele de neînțelegere, rivalitate… și că este vremea de însănătoșire a tuturor rănilor.

Madrid: Uniți pentru fraternitate.

Distribuie cu:

Pentru a comemora cel de-al V-lea centenar al Bulei papale „Ite Vos”, care a dus la ruptura totală dintre Conventuali și Observanţi, în perioada 22-24 mai 2017, orașul Madrid a devenit capitala franciscanismului cu prilejul celebrării celui de-al VII-lea Congres al Școlii de Studii franciscane, care a avut loc în conventul Capucinilor de la sanctuarul „El Pardo”. Motto-ul întâlnirii a fost: „(…) ci toți să fie numiți simplu frați minori (Rnb 3,3), uniți pentru fraternitate”.

La eveniment a luat parte un mare grup de frați și surori aparținând familiei franciscane, fiind prezenți și cei trei Miniștri generali: Fr. Marco Tasca, Ministru general OFMConv; Fr. Michael Perry, Ministru general OFM și Fr. Mauro Jöhri. Ministru general OFMCap; a mai luat parte și Tibor Kauser, Ministru general al Ordinului Franciscan Secular. Au fost prezenți și Miniștrii provinciali ai Provinciilor franciscane din Spania și Portugalia, Superioarele provinciale ale Institutelor religioase franciscane, împreună cu un grup de reprezentante din partea Surorilor Sărace ale Sfintei Clara și Clariselor Capucine.

În alocuțiunea sa, intitulată „Fraternitatea franciscană: un tezaur comun”, fr. Marco Tasca a abordat tematica relației ca element vital al gândirii sfântfranciscane, element ce trebuie recuperat astăzi, întrucât reprezintă o cheie hermeneutică pentru viața franciscană. Pornind de la sensurile din Îndemnurile Sfântului Francisc, Ministrul general al Fraților Minori Conventuali s-a axat pe activitatea formativă și pe redescoperirea esențială a adjectivului „fericit” asociat unirii fraterne a fraților. Pe lângă argumentele exprimate de către Miniștrii generali, participanții au primit și explicații filozofice, din partea unor filozofi, teologi și artiști, participând la anumite activități și lucrări de grup.

Fr. Joaquín Agesta, Asistentul general al FIMP, a intervenit la Masa rotundă cu tema „Experiențele comuniunii din obediențele în contextul european”, prezentând recentele experiențe ale fraților din Umbria (frații franciscani în „capitul comun”) și ale fraților de la Amatrice (Rieti).

Rezultatul lucrărilor se regăsește în „Declarația de la Madrid”, document în care sunt indicate modalitățile prin care pot di depășite momentele de neînțelegere, rivalitate… și că este vremea de însănătoșire a tuturor rănilor: „Cu noutatea carismatică simbolizată în unica fraternitate franciscană, suntem chemați în timpuri noi la o nouă fraternitate”. În acest moment nu are sens să rămânem doar cu problemele noastre locale ori familiare: egalități/ inegalități, incluziuni/ excluziuni, demnități/ nedemnități… Prin creativitate și statornicie față de carismă, este momentul să pariem pe un proiect care include patrimoniul nostru evanghelic: „Ca toți să fie una” (In 17,21).

(traducere din limba italiană de fr. Carol-Daniel Sabău)

***

Material apărut pe www.ofmconv.net

Album Foto:

Distribuie cu: