Loading...

Luizi-Călugăra: Hramul Conventului

Luni, 30 noiembrie 2020, comunitatea franciscană conventuală din Luizi-Călugăra (BC) și-a sărbătorit patronul spiritual pe sfântul Andrei, apostol.

Luizi-Călugăra: Hramul Conventului ,,Sfântul Andrei”

Distribuie cu:

Aspectul central al sărbătorii a fost marcat de celebrarea solemnă a sfintei Liturghii de către fr. Damian-Gheorghe Patrașcu, Ministru provincial al Provinciei Franciscane ,,Sf. Iosif” din România, care însoțit de numeroși frați ai Provinciei și credincioși din această comunitate parohială, au adus împreună laudă lui Dumnezeu la altarul său de jertfă pentru marele dar lăsat omenirii în persoana acestui mare mijlocitor.

În cadrul predicii, fr. Iosif-Eduard Cadar a evidențiat în persoana acestui sfânt un om ales și primul chemat de Isus, mărturisitor al bucuriei de a-l întâlni și cunoaște pe acesta și de aici, potrivit Sfintelor Evanghelii, un discipol care a avut un apostolat umil și discret, deoarece, potrivit relatărilor acestora, el vorbește foarte puțin în mod direct. Înțelegem așadar, că sfântul apostol Andrei este apostolul celor chemați, pionerul celor câștigați pentru Cristos și pentru Împărăția sa, un geniu al ascultării la chemarea lui Isus, un geniu căutător de Dumnezeu, un căutător de mântuire.

Privind la sfântul apostol Andrei, la puterea mărturiei sale, la bucuria și entuziasmul său de ales, părintele a mai evidențiat trei aspecte, căi de reînsuflețire a vocațiilor noastre în urmarea lui Cristos, pe care le întâlnim în viața acestui mare sfânt. Înțelegem în primul rând că sfântul Andrei este un veritabil model al alegerilor bune și corecte, deoarece, el a părăsit toate și alături de fratele său Petru l-au urmat pe Isus fără șovăire (cf. Mt 4,20). În viața noastră cotidiană și noi, asemenea lui, trebuie să facem alegeri bune din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele nostru. Un al doilea aspect pe care îl întâlnim în viața acestui apostol, îl constituie docilitatea interioară. Asemenea lui și noi putem să devenim oameni de credință supuși lui Dumnezeu, creștini care acționează fără compromisuri, care nu se lasă condiționați de alte frici. În final, apostolul Andrei este omul evanghelic pasionat de Dumnezeu, omul care a trăit fiecare moment cu intensitate la prezența lui Cristos Domnul.

La final, fr. guardian al comunității Sorin-Adrian Giurgi a adresat un cuvânt de mulțumire adus în primul rând bunului Dumnezeu dar și tuturor fraților și credincioșilor prezenți pentru darul comuniunii, precum și pentru darul vieții acestui mare apostol, patron spiritual al comunității conventuale din Luizi-Călugăra, model de trăire autentică la urmarea lui Cristos.

Album Foto:

Distribuie cu: