Liturgia este calea maestră
Nu puneţi ideologia înaintea comuniunii, cu nostalgie faţă de tendinţe din trecut sau cu dorinţa de a impune altele noi. Astfel a evidenţiat papa Francisc în discursul adresat în cadrul audienţei acordată participanţilor la adunarea plenară a Congregaţiei pentru Cultul Divin, joi, 14 februarie, în sala adiacentă Aulei Paul al VI-lea. Reuniunea plenară se desfăşoară în Vatican, între 12 şi 15 februarie a.c.
Distribuie cu:
Implicaţi-vă astfel încât „poporul lui Dumnezeu să redescopere frumuseţea de a-l întâlni pe Domnul în liturgie, pentru a avea astfel viaţă în numele său”, a spus pontiful, îndemnând la a iubi liturgia ca pe o experienţă a întâlnirii cu Domnul şi cu fraţii, destinată convertirii vieţii.
«Liturgia nu este ‘un spaţiu al individualismului’, ci epifanie a comuniunii ecleziale. De aceea, în rugăciune şi în gesturi răsună [cuvântul] ‘noi’, nu ‘eu’; comuniunea reală, nu subiectul ideal», a spus Sfântul Părinte, adăugând că ‘liturgia este o experienţă destinată convertirii vieţii, prin asimilarea modului de a gândi şi de a se comporta al Domnului, formarea liturgică neputându-se limita la o simplă oferire de cunoştinţe, chiar dacă sunt necesare, şi nici la tutelarea îndeplinirii disciplinelor rituale.’
Totodată, papa Francisc a evidenţiat necesitatea formării permanente a clerului şi a laicilor, în special a celor implicaţi în serviciul liturgic, în primul rând clerul.
La începutul discursului, referindu-se la primii paşi ai reformei, papa a subliniat că – pentru a îmbunătăţi calitatea liturgiei – nu este suficientă „modificarea cărţilor liturgice, celebrarea liturgică fiind orientată spre convertire. De aceea „pentru ca liturgia să-şi îndeplinească misiunea formatoare şi transformatoare este necesar ca păstorii şi laicii să fie introduşi în perceperea semnificaţiei şi a limbajului simbolic, inclusiv al artei, cântului şi muzicii în slujba misterului celebrat”.
„De fapt liturgia este calea maestră prin care trece viaţa creştină în fiecare fază a creşterii sale”, a spus pontiful, în esenţă, discursul papei Francisc punând accentul pe valoarea liturgiei, ce trebuie înţeleasă ca viaţă care formează, nu ca o idee de însuşit, fiind necesară ajutarea poporului lui Dumnezeu la interiorizarea rugăciunii Bisericii şi la iubirea acesteia ca pe o experienţă de întâlnire cu Domnul şi cu fraţii.
***
Material apărut pe www.vaticannews.va/ro