Loading...

Jubileu al Provinciei la Galați

Ziua de 15 noiembrie 2020 se înscrie în istoria comunității catolice din Galați ca o zi de sărbătoare prilejuită de evocarea momentului din 26 iulie 1895 când misiunea franciscanilor conventuali din România devenea Provincie de sine stătătoare. De fapt, anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la acel moment istoric, iar frații și-au propus să comemoreze în fiecare comunitate franciscană acest jubileu elogiindu-i pe păstorii și frații de odinioară.

Jubileu al Provinciei Franciscane la Galați

Distribuie cu:

Comunitatea din Galați s-a bucurat să-i aibă de-a lungul timpului ca păstori pe unii dintre chiar fruntașii Provinciei. Daniele Pietrobono, misionar italian și cel dintâi provincial, a fost paroh la Galați, iar osemintele lui se păstrează aici, în chiar biserica lărgită de el pe vremea când a păstorit comunitatea. Alte nume sonore care și-au lăsat amprenta asupra comunității catolice au fost: italienii, Francisc Orlandi și Ulderic Cipolloni, mai apoi românii: Bonaventura Morariu, Ioan Duma, Iosif Iacob, Iosif Pal, Alois Donea, Johann Proschinger, Petru Albert, Eugen Blăjuț sr. și alții.

Numele lor a fost evocat și elogiat în cadrul Sfintei Liturghii solemne de la ora 11.00, la care au participat mai mulți frați profesori din comunitatea Institutului Teologic de la Roman (NT) și de la Postulandatul de la Prăjești (BC). A prezidat Sfânta Liturghie părintele vicar provincial, Emilian Dumea, iar predicator a fost părintele profesor Mihai Afrențoae, care a ținut să sublinieze, în consonanță cu Evanghelia duminicii, cât de importantă este valorificarea „talanților” pe care Domnul îi dăruiește fiecăruia în parte. Istoria noastră ca franciscani, dar și a Diecezei, evident, ilustrează faptul că înaintașii noștri s-au ostenit mult, iar rodul rugăciunilor și al activității lor suntem noi, cei de astăzi.

Comunitatea din Galați se simte privilegiată și „mândră” de istoria ei îndelungată și bogată. Este și astăzi o comunitate vie cu perspective și proiecte și are dorința să scrie în continuare pagini vrednice de memoria eroicilor ei înaintași.

Album Foto:

Distribuie cu: