Loading...

Iskenderun: instalarea noului episcop

Distribuie cu:

Duminică, 29 noiembrie 2015, la Iskenderun, biserica s-a îmbrăcat în bucurie pentru că episcopul Paolo Bizzeti a celebrat pentru prima oară Sfânta Liturghie, luând în posesie Biserica Catedrală a Vicariatului Apostolic de Anatolia.

Evenimentul era așteptat încă din 2010 când episcopul Luigi Padovese a fost ucis. Atunci comunitatea a suferit mult. Însă Domnul, în Providența sa, are grijă de poporul său și iată că în aceste zile e în sărbătoare.

Episcopul Paolo Bizzeti s-a născut la Firenze la 22 septembrie 1947. A început noviciatul în cadrul Companiei lui Isus (SJ) în 1966. La 21 iunie 1975 a fost hirotonit preot. A activat la Bologna și Firenze. A nutrit dorința de a lucra în Turcia de foarte mult timp. Încă din 1978 a descoperit această țară care i-a atins inima cu ospitalitatea și generozitatea pe care i-a oferit-o. A aprofundat cunoașterea locurilor biblice și a istoriei Bisericii de la începuturi, cunoaștere și dragoste pe care le-a împărtășit prin scrieri, dar și prin numeroasele pelerinaje pe care le-a organizat. Numindu-l episcop la 14 august 2015, papa Francisc i-a încredințat Vicariatul Apostolic de Anatolia. A fost consacrat episcop la 1 noiembrie 2015 la Padova.

Celebrarea a început cu întâmpinarea făcută de către pr. Maximilian Vereș OFMConv, parohul catedralei. După salutul inițial și citirea actului de numire, mons. Angelo Accattino, reprezentantul Nunțiaturii Apostolice din Turcia, a făcut anunțul luării în posesie. A urmat cuvântul episcopului Paolo.

Rab sizinle! este moto-ul episcopal care îl ghidează pe mons. Paolo în noua sa slujire arătând că Domnul este alături de noi în orice moment, că niciodată El nu ne părăsește. Episcopul a subliniat faptul că suntem o unică Biserică, care comunică și împărtășește tradiții diferite. Prezența sa este o exprimare a comuniunii ecleziastice, iar în plan personal e o punere în act a unei vocații speciale de a lăsa propriul pământ pentru a fi disponibil Domnului și pentru a trăi într-un mod concret proximitatea cu această Biserică a Turciei. Criteriul numeric nu este evanghelic. Domnul preferă ceea ce este mic în ochii lumii. Episcopul a mai încurajat poporul ce i-a fost încredințat, invitând pe toți să își iubească patria și să caute ca Turcia să fie în regiune purtătoare de pace, o țară unită, respectând bogăția diferențelor de etnie și religii. Pe tineri, el i-a invitat să aibă curajul de a lua în serios ideea de a se consacra slujirii oamenilor și le-a propus să îi fie aproape pentru a descoperi împreună ceea ce e important și frumos.

Atmosfera din cadrul celebrării a fost cu adevărat una de Rusalii. Oameni din diferite țări și de diferite confesiuni creștine s-au adunat în același Duh formând o singură familie a lui Dumnezeu. Cântecele tinerilor din dieceză într-un singur glas au împodobit acustic celebrarea, dând un ton de rugăciune și de bucurie Sfintei Liturghii.

La acest moment festiv au participat reprezentanți ai autorităților civile, reprezentanți ai comunităților protestante și ai Bisericii Ortodoxe. Au mai fost prezenți Gregorios Melki Ürek, episcopul siriac-ortodox de Adıyaman, Yusuf Sağ, vicar patriarhal siro-catolic și Boghos Levon Zekiyan, arhiepiscop armean catolic, președintele conferinței episcopale din Turcia. În întâmpinarea noului păstor la Iskenderun au umplut cu bucuria și speranța lor credincioși și persoanele consacrate din întreg vicariatul. Lor li s-au unit în rugăciune persoane consacrate și credincioși din celelalte două dieceze din Turcia.

Suntem recunoscători Domnului pentru darul său. Ascultând îndemnul episcopului Paolo îl încredințăm pe el și misiunea sa călăuzirii Duhului Sfânt și ocrotirii Preacuratei Fecioare Maria, mama noastră.

Fr. Lucian Abalintoaiei

***

La Iskenderun, Provincia „Sfântul Iosif” din România, prin Custodia de Orient și Țara Sfântă, deține începând din anul 2003 o comunitate de frați și Conventul „Sfântul Maximilian Kolbe” (2010). Actualmente, fraternitatea găzduiește trei frați români care se îngrijesc de catolicii din zonă și de serviciul liturgic în Catedrală.

Distribuie cu: