Loading...

Întâlnirea tinerilor franciscani

În perioada 12-19 august 2018, la Assisi, a avut loc a VIII-a „Întâlnire a tinerilor franciscani” din întreaga lume, sub motto-ul: „Made to shine. The beauty of holiness” („Făcuți pentru a străluci. Frumusețea sfințeniei”).

Tineri franciscani la Assisi

Distribuie cu:

La această întâlnire au participat tineri din 17 țări de pe tot globul. România a fost reprezentată de 8 tineri: 5 din Luizi-Călugăra, 1 din Baia Mare, 1 din Săbăoani și 1 din Galați. În total au fost peste 350 de tineri, împreună cu alți 50 de frați franciscani conventuali. Această întâlnire avut loc în două locații esențiale  ale vieții franciscane dar și ale vieții unui creștin catolic, Assisi și Roma.

În primele zile am savurat din spiritualitatea orașului Assisi, mergând pe urmele sfântului Francisc. Iar apoi în ultimele trei zile am mers pe urmele apostolilor și a multor alți sfinți în cetatea eternă, Roma. În toată această săptămână programul a fost destul de încărcat, pe lângă rugăciune, mărturii, pelerinaje, vizite la locuri pline de istorie,  bazilici etc., am reușit și să ne înfruptăm din bogăția diversității, făcându-ne mulți prieteni, iar bariera limbii, care la început ni s-a părut de nedepășit spre sfârșitul întâlnirii nu mai exista. În concluzie această întâlnire a reușit să dea rezultatul mult așteptat, adică acela de a-i face pe tineri să înțeleagă că sunt făcuți pentru a străluci, într-o lume întunecată și că această strălucire poate fi dată doar de către Dumnezeu. Iar dacă vom urma învățătura sa și vom îmbrățișa iubirea care ne-o oferă,  în viața noastră de zi cu zi, cu siguranță rezultatul nu poate fi altul decât sfințenia.

 [ *** ]

Mărturia unui participant: Ce a însemnat Giovani Verso Assisi pentru mine? Cea mai deosebită experiență de până acum, a însemnat momente trăite intens, pline de spiritualitate și de clipe de neuitat. În zilele ce au trecut, am aflat ce înseamnă cu adevărat iubirea, precum spunea și sfântul Francisc, iubirea înseamnă adevărata bucurie, sunt câteva din cuvintele ce mi-au rămas întipărite atât în minte cât și în inima. Am ascultat cu sufletul la gură fiecare mărturie a fraților, ce te făceau involuntar să reflectezi asupra ta, asupra a tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, să te facă să realizezi unde te afli și să revii cu picioarele pe pământ, să te întrebi „eu ce fac cu viața mea?”. Precum Francisc s-a dezbrăcat de hainele sale, la fel și noi am învățat și încă mai avem de învățat să ne dezbrăcăm, anume de stările ce dăunează inimii și sufletului, stările de egoism, de ură, de invidie, de orgoliu, de individualism, dar bineînțeles putem include și lucrurile materiale, cum ar fi telefonul. De asemenea și bunurile materiale în exces, abuzul de lucruri materiale doar pentru „a da bine” dăunează. Pot include și „mofturile” la masă, de multe ori uităm să ne gândim că alții nu au ce mânca în lumea întreagă. Ca tânără, a fost prima experiență de genul acesta. Am trăit momente extraordinare, cunoscând oameni din întreaga lume, am socializat, am schimbat păreri, ne-am împrietenit. Tinerii, în special, au caractere diverse, iar asta reprezintă o provocare pentru fiecare în care realizezi dacă poți depăși bariera timidității sau a prejudecăților, test pe care l-am trecut cu brio, lucru la care mă așteptam mai puțin. Sunt convinsă că Domnul rânduiește lucrurile așa cum știe el mai bine, și ca întâlnim persoane în viața noastră tocmai pentru că au scop anume, unii sunt trecători dar alții pe viață, amintirile sunt pentru totdeauna. Pot spune cu mâna pe inimă că mă întorc acasă cu un bagaj extraordinar, plin de sentimente și împlinire spirituală, dar și cu amintiri de neuitat. Să nu uităm, Duhul Sfânt lucrează în fiecare inimă și în această experiență ne-a însoțit pe tot parcursul! (Cristina Diaconița)

 [ *** ]

 

În perioada 12-19 august 2018, la Assisi, a avut loc a VIII-a „Întâlnire a tinerilor franciscani” din întreaga lume, sub…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 22 August 2018

Distribuie cu: