Loading...

Întâlnirea guardianilor și a parohilor

În data de 10 martie 2022, la Curia provincială din Bacău, a avut loc o zi de formare pentru frații parohi și guardiani din Provincia „Sf. Iosif” din România.

Zi de formare pentru frații parohi și guardiani la Bacău

Distribuie cu:

La începutul întâlnirii a luat cuvântul părintele provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu care a mulțumit pentru prezența fraților guardiani și parohi, dar și Comisiei pentru formarea permanentă din cadrul Provinciei. A amintit de perioada binecuvântată a postului în care ne aflăm, subliniind că omul valorează doar atât cât valorează în fața lui Dumnezeu. Totodată a amintit de situația curentă a lumii, de sensibilitatea noastră față de poporul ucrainean, mulțumind conventelor care au primit refugiați.
Tema acestei zile s-a concentrat asupra comunității. Meditația a fost prezentată de pr. Lucian Horlescu, având titlul: Împreună pentru binele comunității. Cum putem trece de la binele personal la binele comunității? Pentru a trăi bine împreună este importantă comunicarea. O comunicare bună este eficientă sau distructivă. Este important să avem cu toții o comunicare constructivă. Aceasta înseamnă un proces de gestiune. Să gestionăm bine situaţiile de conflict. Comunicarea este un instrument de înțelegere și sintonizare afectivă. Pentru o comunicare eficientă este nevoie şi de o bază de cunoştinţe.

Cum comunicăm? ne întreba părintele! De cele mai multe ori fie pasiv, fie agresiv, fie asertiv.  Ce este un stil de a comunica? Modul cum noi comunicăm reflectă starea noastră interioară.                       

Sunt trei stiluri de comunicare: stilul pasiv – tendințe de a fugi, de a ascunde, a evita conflictele.  Teama de a lua decizii din cauza criticilor, mânie mocnită, emoții neexprimate, supărare, conflict; stilul agresiv – atitudine de atac, de a se impune, dominare, de a avea ultimul cuvânt, tendințe de a umili, de a discredita, de a critica, de a avea mereu dreptate, lipsa de compasiune de empatie; stilul asertiv – atitudine constructivă, de colaborare, capacitate de autoafirmare, comunicare clară și onestă, este stilul care caută interesele proprii fără a le leza pe ale celorlalți, ia decizii pertinente, este respectuos, empatic și prosocial.
Personalitatea și stilul de comunicare. Sunt trei structuri în umanitatea noastră (PAC): tendința părintelui (P) tendința adultului (A) și tendința copilului (C).

Spre reflecție personală părintele propune două texte: unul din fericitul Isac: „ceea ce la fratele meu nu reușesc să corectez: să rabd cu dragoste (…). Probabil că îmi lipsește acea dragoste care toate le îndură toate le suportă”. Şi alt text din Biblie: ,,Dragostea toate le crede toate le suportă toate le îndură. Dragostea nu piere niciodată” (1Cor 13, 4-7).

A urmat Sfânta Liturghie prezidată de părintele provincial cu rugăciunea Ora Medie din Liturgia Orelor. În cuvântul de învățătură frații au fost îndemnați sa fie insistenți în rugăciune, răbdători și generoși după exemplul lui Isus. Tot ceea ce înfăptuim să fie în numele iubirii.

După prânz frații s-au împărțit în trei grupuri unde au avut posibilitatea sa împărtășească realitatea personală și a propriului convent plecând de la tema expusă.

Ce putem face pentru a evita problemele şi tensiunile? O implicare mai mare… Să stimulam în noi dorința de a crește în fiecare zi. Acolo unde sunt situaţii problematice acolo trebuie şi o răbdare eficientă. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi și pentru posibilitatea de a fi împreună.

Pace și bine

Album Foto:

Distribuie cu: