Loading...

Întâlnirea guardianilor provinciei

Fraţii guardiani în faţa Curiei provinciale

Distribuie cu:

Fraţii guardiani în faţa Curiei provinciale

Fraţii guardiani în faţa Curiei provinciale

În zilele 17-18 octombrie a.c. s-a desfăşurat la Bacău întâlnirea guardianilor provinciei noastre. Din cei 23 de fraţi convocaţi au lipsit 7, din diverse motive.

Întâlnirea s-a bucurat de un climat de pace, pozitiv şi constructiv.

În program s-au abordat unele chestiuni stringente privitoare la viaţa provinciei, propunerea unui proiect comunitar, prelucrarea programului propus de capitulul din 2012 (PPC) şi aplicarea lui, rolul guardianului în comunitate, discuţii despre viitorul capitul spiritual şi organizarea capitulului extraordinar, alte clarificări, sugestii, discuţii de împărtăşire a vieţii din convente etc.

În prima parte a întâlnirii a luat cuvântul părintele provincial, Emilian Cătălin, care a propus o evaluare a vieţii provinciei în contextul mai larg al bisericii. A amintit de exemplul Sf. Părinte Papa Francisc care îi cheamă pe religioşi la fecunditate spirituală şi la sobrietate în bunuri materiale. La fel, proiectul propus de Ordin pentru următorii şase ani, „A trăi Evanghelia” prin autenticitate şi evanghelizare ne provoacă şi pe noi ca provincie.

Provincia noastră, s-a spus, printre altele, are nevoie de reînnoire permanentă: rugăciunea comună, viaţa fraternă (capitulul conventual) şi sobrietatea fiind cei trei parametri de măsurare a calităţii vieţii franciscane. Provincia trece, s-a mai spus printr-o perioadă de oboseală, la aceasta adăugându-se şi lipsa fondurilor necesare mai ales în zonele de formare iniţială, dar se încearcă înaintarea cu răbdare şi curaj spre un liman mai sigur.

 ... un moment din cadrul întâlnirilor

… un moment din cadrul întâlnirilor

Provincialul a mai vorbit despre trăirea voturilor religioase, condiţie pentru o autentică şi rodnică viaţă comunitară. De asemenea, a invitat la discutarea în capitolele conventuale a ultimei scrisori din Buletinul provincial.

Privitor la capitulul spiritual şi extraordinar, el va cuprinde o întâlnire a definitoriului cu ministrul general, apoi, a ministrului cu guardianii, şi apoi în plen, pentru a face o constatare realistă a parcursului nostru provincial şi pentru a proiecta viitoare ţeluri.

Vizitând, într-un moment de pauză sălile de arhivă ale provinciei, fraţii au fost îndemnaţi să colaboreze pentru o cât mai completă arhivare a documentelor şi actelor fraţilor care ne-au precedat, acte şi documente ce se mai găsesc prin conventele provinciei.

Atmosfera de pace şi de deschidere a facilitat discuţiile dintre fraţii prezenţi, iar momentele de rugăciune în comun şi de celebrare a sfintei Liturghii au încununat în credinţă întâlnirea.

Fr. Damian Alucăcesei & Fr. Iosif Diac

 

Distribuie cu: