Loading...

Întâlnirea formatorilor Provinciei

Vineri, 7 decembrie 2018, în ajunul Solemnității Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, formatorii tuturor caselor de formare ale Provinciei s-au întâlnit la convocarea pr. Marius Bîlha, președintele Comisiei formative, la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Întâlnirea formatorilor

Distribuie cu:

După ce am participat dimineață la sesiunea științifică a Simpozionului „Cuvânt și cânt în cinstea Neprihănitei Zămisliri” organizat de Facultatea de Teologie Pastorală din cadrul Institutului, în după-amiaza aceleiași zile ne-am întâlnit majoritatea fraților responsabili cu formarea din casele formative de la Liceu, Postulandat, Noviciat și Institut. După rugăciunea de început, pr. Marius Bîlha a deschis această ședință cu citirea scrisorii Ministrului provincial Teofil Petrișor, care din motive de sănătate nu a putut fi prezent în mijlocul nostru. 

Prin această scrisoare Ministrul provincial ne prezintă câteva aspecte legate de formare, foarte importante atât pentru noi cât și pentru toții cei din formare, pe care Biserica și implicit Ordinul nostru le întâmpină atât la nivel cultural cât și la nivel de comunitate fraternă. Aspecte mai puțin pozitive ale societății de astăzi cu ideologiile lor – din exterior în interior – care influențează viața de consacrare și de misiune, de a fi totali liberi în dăruirea noastră lui Dumnezeu. În schimb a scos în evidență și aspecte pozitive ale carismei noastre franciscane pe care le putem promova tot mai mult și oriunde – din interior în exterior -, cum ar fi: integritatea creației făcând referință aici în special la documentele Laudato Sì al papei Francisc și Il cibo che nutre al pr. Marco Tasca, Ministrul general. De asemenea, să ne străduim să facem ecologie începând din casele noastre; darul de a munci care ne susține existența noastră; folosirea prudentă și necesară a tehnologiei și a mijloacelor social media scoțând în evidență simplitatea precum și votul de sărăcie pe care trebuie să-l promovăm în societatea de astăzi.

Pr. Marius, în continuare, ne-a împărtășit și câteva aspecte de la întâlnirea formatorilor FIMP care a avut loc anul acesta în Malta. El ne-a relatat anumite provocări formative pentru viața consacrată în era digitală, prezentate de don Eric Cachia, SDB, în mod special pentru generațiile de astăzi în formare, care în mod treptat pot duce la maturizarea lor personală.

După ce am împărtășit fiecare dintre noi experiențele vieții formative din cele patru case de formare, s-a trecut apoi la programarea pentru anul viitor atât a întâlnirii formatorilor din vară cât și a tuturor formanzilor Provinciei noastre care va avea loc în ziua de 11 mai, la Seminarul Franciscan din Roman.

Mulțumindu-ne în numele pr. Teofil, Ministru provincial, pentru participare și mai ales pentru activitatea noastră de formatori, pr. Marius Bîlha ne-a salutat pe fiecare urându-ne sărbători binecuvântate și a încheiat această ședință cu o rugăciune în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Mama Bisericii și a Ordinului nostru Franciscan.

Album Foto:

Distribuie cu: