Întâlnirea formativă a fraţilor religioşi (12-13 iunie 2013)
Distribuie cu:
Gazda acestei întâlniri formative a fost Conventul Sfântul Anton din Roman, unde fraţii religioşi s-au întâlnit, la ora 09.00, cu Ministrul Provincial, fr. Emilian Cătălin, și cu președintele Comisiei de Formare Permanentă, fr. Daniel Romila.
După o prezentare succintă a programului și a finalităţii acestor zile de formare, a urmat prima conferință, care a avut ca temă conștientizarea identității de frate în România. Ideea centrală s-a axat pe mărturie. În acest sens s-a dezvoltat o tematică care să trateze despre: Cine sunt eu? Iar în a doua zi: Ce facem? În conferința din prima zi, de aproximativ o oră, s-a pus accent pe trei puncte: fratele trebuie să predice mai mult cu faptele; alimentarea mărturiei pe care o dă fratele trebuie să vină din viața de rugăciune și viața de credință; comunitățile noastre sunt, prin însăși natura lor, o mărturie de viață.
A urmat un timp de reflexie, apoi frații s-au reunit pentru a-și expune convingerile într-un mod deschis și fratern. Seara frații au participat la Sf. Liturghie de hram a Conventului Sf. Anton.
Programul celei de-a doua zile a fost asemănător celei din prima zi. Conferința de dimineață a avut titlul: «Ce facem?». În acest context a fost dat de exemplu Sfântul Anton de Padova care, pe lângă faptul de a predica Cuvântul lui Dumnezeu, a desfășurat și o bogată activitate caritativă. Astfel, fiecare frate trebuie să îndeplinească o slujire, pentru a da sens vieții lui; trebuie să aibă un program de muncă zilnic și să dea un sens slujirii de zi cu zi. Și-n cea de-a doua zi s-a făcut o întâlnire în grup pentru împărtăşire, iar seara toţi fraţii au participat la liturghia de hram a bisericii de la Curia provincială din Bacău.
În concluzie, ca și la celelalte întâlniri formative, participarea a fost scăzută, deşi atmosfera comunitară a fost plăcută, iar programul destul de lejer.
Tot în cadrul acestor zile s-a decis ca următoarea întâlnire formativă pentru frații religioși să nu mai fie organizată de Comisia de Formare Permanentă, ci de un frate religios.
Mulțumim fraților care au fost prezenți, comunității care ne-a găzduit, cât și ministrului provincial pentru prezența sa și pentru gândurile împărtășite.
fr. Daniel Romila OFMConv
Președinte CFP