Întâlnirea anuală a formatorilor
La începutul lunii Inimii Preasfinte a lui Isus (1-3 iunie), a avut loc la Viişoara (casa de postulandat) întâlnirea anuală a formatorilor Provinciei din următoarele case de formare: Postulandatul Franciscan – reprezentat de Pr. Rector, Fabian Cătălin şi Pr. Vicerector, Virgil Petrişor, Casa de Noviciat – reprezentată de Pr. Magistru, Augustin Patraşcu şi Pr. Vicemagistru, Alexandru Olaru, Post-noviciatul de la Institutului Franciscan din Roman – reprezentat de Pr. Rector, Marius-Petru Bîlha şi Pr. Vicerector, Iosif-Eduard Cadar.

Distribuie cu:
Obiectivul întâlnirii a fost reflecţia şi împărtăşirea fraternă cu privire la provocările formării actuale, plecând de la situaţia în care se află acest important sector de viaţă şi activitate al Provinciei noastre cu tot ceea ce cuprinde el: psihologia actuală a tânărului în formare, în contextul schimbărilor sociale, problema scăderii numărului vocaţiilor, metodele formative mai potrivite astăzi şi, desigur, obiectivul stabil formării, conformarea cu Cristos, obiectiv ce trebuie să rămână mereu valabil şi actual.
Invitatul acestei întâlniri a fost Pr. Bogdan-Emilian Balaşcă, din Conventul „Sf. Bonaventura” din Bucureşti, care a prezentat într-o conferinţă liniile generale ale temei de reflecţie, într-o manieră echilibrată şi documentată, făcând o pledoarie pertinentă asupra metodei formative în sine, care trebuie să primeze în raport cu rezultatul formativ, fie el imediat sau pe termen lung. Părintele Bogdan a relevat astfel dificultatea actuală de a opta pentru o anumită metodă formativă – cea tradiţională, bazată de disciplina riguroasă, cea axată pe libertatea responsabilă sau cea combinată, care ia elemente şi din prima şi din a doua metodă din cele enumerate. Însă această dificultate nu trebuie să descurajeze ci să îl determine pe formator să devină creativ şi să se lase condus mai curând de principii şi criterii evanghelice şi spirituale; aceste principii şi criterii nu vor destabiliza nivelul uman psihologic al tânărului, ci dimpotrivă, vor ajuta la o mai bună cunoaştere a acestuia şi a modalităţilor de a-l ajuta. Plecând de la premisa că nu trebuie să îl formăm pe tânărul frate să ajungă om de succes competitiv, ci om evanghelic, amintim câteva din aceste chei care pot ajuta în procesul formativ: tânărul în formare să fie privit şi respectat în primul rând ca om, în toată demnitatea sa, să existe o mare disponibilitate în a-i înţelege rănile şi condiţionările comportamentale, să i se dea încrederea de care are nevoie pentru a fi motivat pozitiv, să înveţe din comportamentul formatorului, în primul rând, cum să iubească şi să se lase iubit, aceasta presupunând că inclusiv formatorul trebuie să înveţe zilnic să îi iubească pe cei încredinţaţi lui, încrezător în rezultatele pe care nu el, ci Dumnezeu le va scoate la iveală. Doar bunătatea şi harul lui Dumnezeu pot determina schimbarea şi convertirea. În acest sens formatorul este unul care aruncă sămânța și așteaptă, nu se erijează în rolul de salvator ci se consideră un simplu slujitor și, în sfârșit, este un contemplativ, punând pe primul loc persoana formandului în planul lui Dumnezeu, învățându-l și pe acesta să îl caute, să-l întâlnească şi să-l contemple pe Dumnezeu.
După o zi dedicată contemplării naturii în maiestatea panoramică a munților Ceahlău, întâlnirea fraţilor formatori a fost încununată de vizita Părintelui Provincial, Teofil Petrişor, cu care fraţii au avut o discuţie în plen, urmată de Sf. Liturghie în biserica mănăstirii, împreună cu surorilor benedictine de acolo, cu fraţii postulanţi şi credincioşii oaspeţi. În discuţia cu Pr. Provincial au fost abordate unele aspecte actuale ale formării în Provincia noastră, precum şi perspectivele imediate ale acesteia. Pr. Provincial a subliniat necesitatea depășirii logicii legaliste în formare și importanța creativității şi apropierii umane, paterne şi fraterne din partea formatorilor; în acest sens au fost expuse și unele directivele oferite în cadrul Ordinului la întâlnirea FIMP, precum accentuarea trăirii dimensiunii carismatice a fraternității conventuale și tratarea cât mai personalizată a fiecărui frate în formare, mai ales în vederea unei evaluări şi decizii capitale în privinţa sa. Pe lângă acestea, a fost semnalată şi importanţa pastoraţiei/animării vocaţionale în parohii.
Mulţumindu-le fraţilor formatori pentru disponibilitatea, munca şi abnegaţia lor, Pr. Provincial a reiterat îndemnul la curaj, la a lucra în echipă, a rămâne uniți şi solidari în a lua decizii.