Întâlnire naţională on-line
Vineri, 3 februarie 2023, la o zi după ce am celebrat sărbătoarea Întâmpinării Domnului şi totodată cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Vieţii Consacrate, la iniţiativa PS Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic auxiliar de Lugoj, responsabil cu viaţa consacrată în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, precum şi la îndemnul preşedinţilor celor două ramuri, sr. Ildikó Homa, SSS, preşedinte CRSM, şi pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, OFMConv., preşedinte CSMR, s-a organizat o întâlnire naţională consultativă şi de reflecţie comună, on-line, dedicată persoanelor responsabile cu viaţa consacrată din cadrul diecezelor din ţară, atât din partea ierarhică (persoane desemnate de episcop), cât şi persoanele consacrate (propuse sau alese la nivel zonal de către viaţa consacrată), care s-au angajat la nivel local să anime şi să organizeze întâlnirile persoanelor consacrate din zona lor.
Distribuie cu:
Astfel, au fost prezente la această întâlnire, pe platforma Zoom, circa 26 de persoane consacrate masculine şi feminine, de ambele rituri, romano- şi greco-catolic, de diferite carisme din mai multe zone ale ţării. Din Dieceza de Iaşi au participat responsabilii celor cinci zone: Iaşi, Roman, Bacău, Oneşti şi Bucovina, împreună cu pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., vicar episcopal, responsabil al Oficiului pentru Viaţa Consacrată, împreună cu secretarul său.
Această propunere a venit cu dorinţa de a se organiza la început de an o întâlnire on-line, pentru a se da posibilitatea de a participa mai uşor, dar şi mai multe persoane responsabile cu animarea vieţii consacrate locale. Scopul acestei întâlniri, în afară de a ne cunoaşte, a fost şi cel de a vedea împreună care sunt nevoile şi provocările vieţii consacrate astăzi, la nivel general, şi care ar fi crizele vocaţiilor, la nivel naţional.
Discuţiile au avut loc în ordinea pe care moderatorul întâlnirii, sr. Ildikó, le-a coordonat şi au fost dezbătute în jurul a patru întrebări scrise care au fost trimise în prealabil la responsabilii comisiilor. Fiecare responsabil zonal, apoi, a trimis aceste întrebări comunităţilor religioase din zona respectivă, astfel, fiecare având posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere făcând o analiză a vieţi consacrate astăzi în România. Pe lângă aceste întrebări ne-au mai fost propuse spre reflecţie şi două fragmente din documentul CIVCSVA cu titlul Pentru vinul nou burdufuri noi, mai exact, punctele 12 şi 38 din acest document important pentru noi, persoanele consacrate.
Această întâlnire fraternă, dar şi necesară, pentru bunul mers al vieţii consacrate din România, care a început la ora 15.00, s-a încheiat la ora 17.00, cu mulţumirile de rigoare. S-a mulţumit tuturor pentru timpul acordat precum şi pentru efortul de a veni în sprijinul vieţii consacrate, prin dăruire şi slujirea noastră acolo unde ne aflăm fiecare şi prin intermediul carismei şi al talanţilor primiţi. Bunul Dumnezeu să continue să binecuvânteze viaţa consacrată, iar pe fiecare dintre noi, să ne întărească şi să ne dea harul să rămânem fideli chemării primite, pentru a fi şi în zilele noastre sare şi lumină pentru lume (cf. Mt 5,13-16).
Îi mulţumim şi noi lui Dumnezeu pentru toate institutele călugăreşti existente pe teritoriul României, precum şi pentru numărul mare şi variat de persoane consacrate din toată paleta vieţii consacrate din ţara noastră, numită de cel care a instituit ZMVC la 2 februarie 1996, „Grădina Maicii Domnului”.
Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretar al Comisiei Diecezane pentru Viaţa Consacrată