Loading...

Întâlnire formativă pentru guardianii Provinciei franciscane la Bacău

Momentele de fraternitate au ritmat trecerea de la o etapă la alta a întâlnirii formative.

Întâlnire formativă pentru guardiani la Bacău.

Distribuie cu:

Provincia „Sf. Iosif” din România, în conformitate cu Proiectul de formare al Ordinului, în perioada 17-19 mai 2017, a organizat la Bacău o serie de conferințe cu caracter formativ, cu scopul de a conștientiza rolul și misiunea guardianului în cadrul comunităților fraterne.

În acest itinerariu inedit frații guardiani ai Provinciei au fost ghidați de responsabilii formării permanente din cadrul Ordinului, mai precis: fr. Louis Panthiruvelil din India, cu o experiență îndelungată și competențe recunoscute în India și Italia, fr. Giulio Cesareo, profesor de Teologie morală la Seraphicum din Roma și colaborator la Secretariatul general de formare în cadrul Ordinului, fr. Maurizio Di Paolo, Procurator general și domnul profesor Alois Gherguț, de la U.A.I.C. din Iași.

După ce primul relator a creionat profilul psiho-pedagogic al guardianului, cel de-al doilea relator a prezentat viziunea sfântului Francisc referitoare la calitățile guardianului ideal, oferind o perspectivă teologică asupra autorității, având ca punct de plecare simbolistica nuanțată a Crucii de la San Damiano (Assisi). Cel de-al treilea relator a prezentat cu deosebită claritate și amabilitate dimensiunea juridică a slujirii de guardian. Ultimul relator invitat a propus o înțelegere a autorității în cultura românească, vizualizată în diferite ipostaze: în familie, la școală și în spațiul public. Fiecare expunere argumentată a fost dublată de discuții de grup, care au scos în evidență pozitivitatea și, pe alocuri, negativitatea persistentă în relația dintre figura guardianului și modelele existențiale de comunitate fraternă.

La această întâlnire au fost prezenți toți guardianii Provinciei răspândiți în zone variate din țară și din străinătate, chiar dintre cele mai îndepărtate, precum Liban sau Turcia. Pe lângă deschiderea și disponibilitatea invitaților, în a împărtăși cu voioșie și sinceritate lunga sau scurta lor experiență, a existat, din partea fraților, dorința în a se lăsa interogați de sfidările actuale, prezente în relațiile cu ceilalți frați.

Momentele de fraternitate au ritmat trecerea de la o etapă la alta a întâlnirii formative. Momentul culminant l-a constituit adorația euharistică, animată de fr. Giulio Cesareo, când cei prezenți au simțit necesitatea de a se apropia de inima milostivă a lui Dumnezeu, pentru a experimenta în adâncul ființei o atare milostivire și a o dărui, ulterior, cu inimă sinceră, fraților din conventele unde slujesc. Frații formează o comunitate doar dacă acceptă și dăruiesc milostivirea lui Dumnezeu.

∗∗∗

„Însă voi nu fiți așa; dar cel mai mare dintre voi să devină precum cel mai tânăr, iar cel care conduce, precum cel care…

Posted by Provincia OFMConv. din România on 19 Mai 2017

Distribuie cu: