Loading...

Informații practice pentru pelerini

Evenimentul beatificării venerabilei Veronica Antal. Informații practice. „Vreau să merg și eu la beatificarea venerabilei Veronica Antal!”

Beatificarea venerabilei Veronica Antal, fecioară și martiră, eveniment unic în țară, fiind prima laică din România ridicată la cinstea altarelor, va avea loc la Nisiporești, jud. Neamț, în biserica parohială, la data de 22 septembrie 2018, începând cu ora 11.00. 

Veronica Antal

Distribuie cu:

 1. Participanți

 Sfânta Liturghie va fi celebrată de delegatul papei Francisc, Eminența Sa Giovanni Angelo Cardinal BECCIU, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Vor mai participa: Excelența Sa, Mons. Petru Gherghel, episcop de  Iași, Excelența Sa, Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, Înaltpreasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, precum și alți episcopi și delegați ai acestora din țară și străinătate care și-au anunțat deja participarea.

Va fi prezent și pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali împreună cu membrii Definitoriului General, reprezentanți ai congregațiilor și institutelor de viață consacrată masculine și feminine, preoți din țară și străinătate, membri ai Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România, credincioși din întreaga țară, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și oficialități civile. 

 1. Repere și indicații

Localitatea Nisiporești, jud. Neamț se află pe drumul E85, la 25 de kilometri distanță de Roman direcția Suceava (aproape de Hanul Ancuței).

Pelerinii vor sosi cu autocarele, microbuzele și cu mașinile personale. Odată ajunși la Nisiporești, pelerinii vor putea solicita informații de la voluntarii care vor fi prezenți în toate locurile de primire și de celebrare, totodată traficul va fi coordonat de către reprezentanții Poliției Rutiere.

Pentru a fi identificați de organizatori și pentru a primi indicațiile voluntarilor, pelerinii sunt rugați să lipească o imagine a venerabilei Veronica Antal (eventual posterul din revista „Mesagerul Sfântului Anton”) pe parbrizul autocarului sau al mașinii personale.

Locurile de parcare (vezi harta) vor fi următoarele:

 • pentru autocare și microbuze la Barticești
 • pentru autoturisme pe Drumul Moldovei

Autocarele și microbuzele (vezi harta) vor intra în sat pe drumul paralel cu E85 unde îi vor lăsa să coboare pe pelerini după care vor merge spre parcarea din Barticești, pe drumul spre râul Moldova.

Fiecare grup trebuie să fie însoțit de un reprezentant care va rămâne în contact cu șoferul autocarului (microbuzului); în momentul plecării, când grupul s-a adunat la ora și locul stabilit, reprezentantul grupului poate chema șoferul autocarului să vină să preia pelerinii din locul în care aceștia au coborât la sosire.

Autoturismele vor putea fi parcate pe Drumul Moldovei (vezi harta), de asemenea mai pot fi parcate pe Drumul Morii sau pe străzile satului după strada Liceului Tehnologic (Eroilor), spre Suceava.

 1. Celebrarea Sfintei Liturghii

Sfânta Liturghie se va celebra în biserica parohială.

Accesul în biserică (vezi harta) este rezervat preoților și persoanelor consacrate, care nu au nevoie de bilet, seminariștilor, corului și persoanelor care vor primi „invitație-bilet acces în biserică”.

Intrarea în biserică se va putea face doar până la ora 10.30, în următoarea ordine:

 • preoții vor intra pe ușa laterală din partea dreaptă a bisericii;
 • persoanele consacrate și cei care au „bilet – fără loc rezervat” vor intra pe ușa din dreapta a intrării principale;
 • seminariștii și cei cu „bilet – fără loc rezervat” vor intra pe ușa laterală din partea stângă a bisericii;
 • invitații și cei cu „bilet – loc rezervat” vor intra pe ușa principală.

Pentru o mai bună desfășurare a evenimentului se recomandă punctualitatea, adică prezența în biserică până la ora 10.30.

Ceilalți pelerini vor avea un spațiu rezervat în „zona credincioși”, unde vor putea intra fără bilet, și vor urmări celebrarea Sfintei Liturghii transmisă pe trei ecrane. De asemenea, toți pelerinii vor primi la punctele de primire o eșarfă cu evenimentul beatificării.

Accesul credincioșilor la mormântul venerabilei Veronica Antal se va face prin spatele bisericii.

Pentru o cât mai bună participare la Sfânta Liturghie de beatificare, pelerinii sunt îndemnați să vină deja spovediți și pregătiți sufletește pentru o astfel de celebrare.

Preoții, persoanele consacrate sau reprezentanții grupurilor sunt rugați să imprime și să le prezinte pelerinilor pe care-i însoțesc aceste informații, recomandat chiar când se vor afla în drum spre Nisiporești.

 

Preoții, având doar alba, își vor ocupa locul direct în biserică, unde vor primi o stolă specială. După celebrarea Sfintei Liturghii, toți preoții sunt invitați să servească masa pregătită la Casa Tineretului din Nisiporești.

 1. Transmiterea evenimentului

Liturghia de beatificare va fi transmisă în direct de către postul de televiziune TVR Iași Regional și de alte canale ale Societății Române de Televiziune, inclusiv pe canalele online ale SRTV, precum și prin internet. De asemenea, celebrarea va fi transmisă în direct și de postul de radio „Radio Maria”.

 1. Programul spiritual al evenimentului

Vineri, 21 septembrie
ora 18:00 – Sf. Liturghie
ora 19:00 – Veghe de rugăciune (adorație euharistică și recitarea sfântului Rozariu)
N.B. Biserica va rămâne deschisă toată noaptea, pentru cei care doresc să se roage și să meargă la cripta Slujitoarei lui Dumnezeu.

Sâmbătă, 22 septembrie
ora 11:00 – Sf. Liturghie solemnă și beatificarea Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, prezidată de ES Giovanni Angelo Card. Becciu, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților

Duminică, 23 septembrie:
ora 11:00 – Sf. Liturghie solemnă, de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru beatificarea Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal

 1. Persoane de contact

Pentru alte informații nu ezitați să contactați personale:

 1. Anton Bogdănel /tel. 0765520541
 2. Fabian Blaj/ tel. 0764881024
 3. Sorin Giurgi/tel. 0766406990

Vă așteptăm să celebram împreună acest eveniment istoric spre lauda lui Dumnezeu și a sfinților săi!

 

Echipa de organizare și Secretariatul provinciei franciscane

Distribuie cu: