Loading...

În audiență la papa Francisc

Luni, 17 iunie 2019, la ora 12.00, circa 130 de Frați Franciscani Conventuali au mers în audiență la Sanctitatea Sa, Papa Francisc, întâlnire ce a avut loc în Aula Clementină. Prin binecuvântarea primită de la Papa Francisc, fr. Carlos Trovarelli a fost confirmat oficial, pentru o perioadă de șase ani, în slujirea de Superior General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, act prin care s-a încheiat și al CCII-lea Capitul General Ordinar.

Frați Franciscani Conventuali în audiență la papa Francisc

Distribuie cu:

Cu mare bucurie în suflet, dis-de-dimineață, Frații Capitulari au mers în pelerinaj la Vatican pentru a fi primiți în audiență privată de către Sfântul Părinte Papa Francisc. Acest moment solemn a fost pregătit de o celebrare euharistică, prezidată de Cardinalul Angelo Comastri, Vicar general al Sanctității Sale pentru orașul Vatican. În timpul predicii, Eminența Sa ne-a adus aminte de valoarea carismei franciscane, pe care suntem chemați să o punem în practică în calitate de oameni ai Evangheliei, după cum recită Regula: „Să trăim sfânta Evanghelie în castitate, ascultare, fără nimic propriu, deoarece valoarea unui frate franciscan constă în bunătate, slujire și dăruire.

După terminarea sfintei Liturghii în Bazilica Sfântul Petru, am peregrinat prin grădinile Vaticanului până la Aula Clementină, unde ne-au întâmpinat gărzile elvețiene și majordomii responsabili cu organizarea audiențelor papale. De o rară frumusețe și maiestate, cu fresce tipice Renașterii, Aula Clementină a fost construită de către Papa Clement al VIII-lea, în secolul al XVI-lea, în onoarea Papei Clement I, al treilea succesor al Sfântului Petru.

La ora stabilită, 12.00, cu simplitatea-i tipică, a intrat Papa Francisc în aplauzele Fraților Conventuali, mergând direct la noul Ministru General, fr. Carlos Trovarelli, conațional, pe care l-a salutat cu multă căldură.

În cuvântul său de salut, fr. Carlos i-a mulțumit Papei Francisc pentru că ne-a acordat această audiență, semn al atenției și grijii ce o poartă pentru Ordinul nostru Franciscan. În numele tuturor fraților, Ministrul a reînnoit angajamentul de slujire în Biserică, asigurându-l pe Sfântul Părinte Papa Francisc de rugăciunile fraților.

Scurt și la subiect, printre rânduri citite și intervenții libere, Papa Francisc a apreciat munca Fraților Capitulari, atât la Capitulul extraordinar din 2018, cât și la Capitulul ordinar din 2019, demonstrând că este la curent cu munca desfășurată în aceste luni caniculare din Italia. Printre altele a amintit de reînnoirea Constituțiunilor și ale Statutelor Ordinului Fraților Minori Conventuali.

Obiectivul principal este slujirea, nu domnia, așa Papa Francisc. Riscul cel mai mare al membrilor Bisericii actuale este dorința de a fi considerați „domni”, nu slujitori. Papa a amintit că Sfântul Francisc, fondatorul Ordinului Franciscan, pe urmele lui Isus, a indicat slujirea ca obiectivul cel mai măreț al tuturor creștinilor. Doar prin slujire se poate ajunge la sfințenie, slujire însoțită de cele mai multe ori de bucurie și suferință.

„Predicați pacea!”, ne-a îndemnat Papa Francisc, căci acesta este mesajul franciscan, sintetizat în salutul „pace și bine”, pe care am putea să îl traducem prin „reconciliere cu noi înșine, cu Dumnezeu, cu ceilalți, trăind în armonie. Este o reconciliere în cercuri concentrice, care pleacă din inimă și se extinde asupra universului, dar în realitate izvorăște din inima lui Dumnezeu, din inima lui Cristos… Fiți mesageri ai păcii, mai întâi cu viața, apoi prin cuvinte!”.

După terminarea discursului său, Sanctitatea Sa a salutat personal pe toți frații prezenți la audiență, după care ne-a invitat la o fotografie de grup.

Sub privirea noastră plină de admirație, Papa Francisc a părăsit Aula Clementină, iar Frații Capitulari s-au întors la Seraphicum, luând parte la o agapă frățească bine pregătită de către comunitatea „sfântul Bonaventura”. Unii dintre Frații Capitulari au plecat imediat după prânz spre propriile slujiri, ceilalți vor pleca în zilele următoare. Toți suntem plini de bucurie pentru experiența avută la Assisi, la Collevalenza și, mai apoi, la Vatican, mulțumindu-i Domnului că ne-a învrednicit să luăm parte la cel de-al CCII-lea Capitul General al Fraților Minori Conventuali.

Album Foto:

Distribuie cu: