Loading...

Iași: Măsuri practice de prevenţie

Ca urmare a răspândirii noului coronavirus, a deciziilor luate de autoritățile civile și a comunicatului din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, în ziua de 11 martie 2020, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a avut loc un Consiliu Episcopal care a stabilit mai multe măsuri practice de prevenție a răspândirii noului coronavirus.

Catedrala romano-catolică din Iași

Distribuie cu:

Redăm în continuare indicațiile transmise tuturor preoților din Dieceza de Iași, care sunt obligatorii pe tot teritoriul Diecezei:

  • golirea agheasmatarelor; renunțarea la oferirea semnului păcii în timpul sfintelor Liturghii; evitarea contactului direct cu relicvele; sfătuirea persoanelor în vârstă și a celor bolnave să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară; încurajarea împărtășaniei spirituale.
  • se suspendă toate întâlnirile catehetice (inclusiv cele pregătitoare pentru primirea sacramentelor), orele de religie și alte evenimente extraliturgice care presupun participarea mai multor persoane;
  • la sfânta Liturghie vor participa în biserică maxim 100 de persoane; celelalte persoane care vor să participe vor rămâne afară sau într-un alt spațiu amenajat care să faciliteze participarea la sfânta Liturghie (maxim 100 în interior); în acest sens, părinții parohi se vor ocupa să fie persoane care să-i numere pe cei care intră în spațiile închise și să coordoneze așezarea lor la distanța de siguranță de aproximativ 1,5 m; pentru a facilita participarea credincioșilor la celebrări, acolo unde este posibil, se pot găsi și alte soluții, cum ar fi suplimentarea numărului de Liturghii sau celebrarea lor în aer liber;
  • în această perioadă se va evita folosirea confesionalelor; în schimb, se va oferi posibilitatea credincioșilor de a se spovedi în spații largi, special amenajate, cum ar fi sacristia, biroul parohial sau alte încăperi. De asemenea, se va evita folosirea genuflexorului și se va respecta distanța de aproximativ 1,5 m.
  • în biserici și capele trebuie dezinfectate suprafețele atinse frecvent; de asemenea, în sacristii trebuie să existe dezinfectant: înaintea fiecărei celebrări, nu numai preotul, ci și ministranții și sacristanii trebuie să-și dezinfecteze mâinile;
  • copiilor care se apropie de altar pentru a cere binecuvântarea, aceasta se va oferi fără a li se atinge fruntea;
  • preoții să fie la dispoziția credincioșilor în caz de situații grave și unde sunt chemați; dar mereu cu mare precauție și atenție;
  • în această perioadă, pentru a veni în întâmpinarea credincioșilor, există posibilitatea urmăririi celebrărilor euharistice prin intermediul mijloacelor de comunicare. În Dieceza de Iași sunt 25 de biserici de unde se poate viziona Sfânta Liturghie: www.ercis.ro/video/index.asp (aici poate fi găsit și programul); totodată se poate asculta Sfânta Liturghie la Radio Maria (www.radiomaria.ro). În duminici și sărbători de poruncă, se transmite Sfânta Liturghie prin intermediul Radio Iași, la ora 8.03; de asemenea, joi, 19 martie, vor începe transmisiunile Sfintei Liturghii din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, prin intermediul TVR Iași. În sărbătoarea Sfântul Iosif, Sfânta Liturghie se va transmite la ora 11.00, urmând ca în duminicile următoare să fie celebrate și transmise de la ora 11.30. Liturghiile vor fi prezidate de PS Iosif Păuleț.

În această perioadă dificilă pentru țara noastră și pentru lumea întreagă, fiind atenți la măsurile luate de autoritățile civile, suntem chemați cu toții să ne arătăm solidaritatea și iubirea noastră creștină, rugându-ne insistent pentru cei care sunt afectați de acest virus. În acest sens, pot fi folosite formulele de rugăciune care se găsesc în comunicatul Conferinței Episcopilor Catolici din România (Scrisoare referitoare la noile măsuri de prevenire a răspândirii Coronavirusului).

* * *

Material apărut pe www.ercis.ro

Distribuie cu: