Loading...

Huși: Vizită fraternă

În ziua de 27 martie 2022, frații comunității formative de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au avut marea bucurie de a vizita comunitatea fraților franciscani din Huși, județul Vaslui.

Comunitatea formativă în vizită la Huși

Distribuie cu:

Aceste vizite în comunitățile parohiale în care slujesc părinții franciscani conventuali s-au dorit a fi încă de la începutul lor integrate în parcursul formativ pentru a le oferi tinerilor frați studenți teologi posibilitatea să intre în contact cu câteva conventuri și parohii mai semnificative din punct de vedere istoric pentru Provincia Fraților Minori Conventuali din Moldova, precum și ocazii de a ne manifesta recunoștința față de credincioșii catolici pentru susținerea oferită seminarului nostru; nu în ultimul rând, un prilej de a cunoaște istoria Provinciei și activitățile actuale ale fraților minori conventuali de pe meleagurile moldave.

Programul zilei a cuprins vizitarea conventului, participarea la Sfânta Liturghie împreună cu credincioșii comunității parohiale „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Huși, vizitarea comunităților Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, care au în îngrijire Centrul rezidențial „O rază de soare” și comunitatea „Sf. Anton de Padova” cu centrul after-school, ambele continuând opera fostului orfelinat catolic de băieți înființat de părinții franciscani conventuali în 1918 în colaborare cu Surorile Franciscane „Del Giglio”.

Ajunși la Huși, am fost primiți cu multă căldură de către părintele Gabriel Dancă OFMConv., paroh și guardian al conventului, precum și de către ceilalți frați care fac parte din comunitatea conventuală. După câteva momente de împărtășire a bucuriei întâlnirii frățești, s-a dat citire articolului „Istoria parohiei catolice Huși”, scris de pr. Bonaventura Morariu în 1927, într-un număr al revistei „Viața”. A urmat, cuvântarea părintelui paroh, Gabriel Dancă care a prezentat activitatea pastorală a fraților franciscani, precum și frumoasa experiență de ajutorare oferită recent unor familii de refugiați ucraineni găzduiți în conventul nostru. De asemenea, s-au evocat anii pe care unii dintre părinții formatori prezenți i-au petrecut fie în noviciat, fie în postulandat în casa ce găzduiește în prezent conventul și parohia.

Ne-am îndreptat, apoi, spre biserică pentru Sfânta Liturghie, celebrată de către părintele rector Virgil Blaj OFMConv., la care au concelebrat părinții formatori, părintele paroh și părintele spiritual.

Părintele rector, în partea introductivă a omiliei, a subliniat faptul că nouă oamenilor ne plac poveștile, mai ales cele cu tâlc, care ascund un miez de înțelepciune; cele care spun întotdeauna mai mult decât spun și, de multe ori, altceva decât par să spună. Aceasta e însăși esența poveștii, în contrast cu enunțul strict rațional. De fapt, ea nu dă ceva de gândit fără să dea ceva de trăit. În sfârșit, adevărul „împachetat” într-o frumoasă povestire este mai ușor de asumat, de acceptat, de reținut, decât cel afirmat printr-o judecată matematică, morală, și așa mai departe. Și Isus, în misiunea sa de a ni-l revela pe Dumnezeul adevărat, s-a folosit de povești, pe care evangheliile le numesc parabole. Nu a inventat El acest fel de a vorbi; era deja în vremea sa „o tehnică pedagogică” foarte răspândită în mediul iudaic. În sfârșit, comentând evanghelia zilei dedicată parabolei „Tatălui milostiv”, părintele a mai spus că Mântuitorul reușește să ne spună foarte clar că Dumnezeul adevărat, acela cu care el trăia într-o profundă comuniune de iubire, Tatăl său, este un Tată iubitor și milostiv, iertător, dispus să ne primească în casa sa indiferent de cât de mult ne-am rătăcit, cu condiția să recunoaștem că doar el ne poate face fericiți.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele rector a adresat un gând de recunoștință pentru tot sprijinul material și spiritual pe care comunitatea parohială îl oferă seminarului din Roman, îndemnându-i pe credincioși să continue să se roage pentru noi vocații. La rândul său, părintele paroh și-a exprimat recunoștința întregii comunități formative pentru că a ales să viziteze conventul și parohia romano-catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Huși, gest ce a bucurat atât pe frații cât și pe credincioșii acestei parohii.

După un moment de comuniune fraternă în care ne-am bucurat de prânzul oferit de frați, am vizitat centrele Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, unde surorile ne-au vorbit despre activitățile pe care le desfășoară, ele ocupându-se mai ales de cei mici și defavorizați.

Primul dintre cele două, Centrul rezidențial „O rază de soare”, are rolul și misiunea de a oferi grijă și asistență tinerilor şi adulţilor cu diferite dizabilități, care sunt părăsiți sau respinși de către propriile familii, cu scopul redobândirii demnității personale şi de a le asigura șanse egale în vederea unei dezvoltări integrale din punct de vedere uman, moral și spiritual.

Al doilea centru al surorilor franciscane, care între cele două Războaie Mondiale, a funcționat ca Orfelinat catolic de băieți, are scopul de a veni în întâmpinarea copiilor care provin din medii defavorizate, aceștia beneficiind de ajutor scolastic și educațional oferit de către surori cu mare dăruire. Spre sfârşitul vizitei, surorile ne-au oferit cu multă generozitate o gustare dulce pregătită cu această ocazie.

La finalul vizitei, ne-am adunat cu toții spre a mulțumi pentru primirea plină de bucurie, fiind evocată din partea părintelui rector buna colaborare care a existat mereu între frații și surorile franciscane.

Înainte de a ne lua rămas-bun, ne-am rugat ca Dumnezeu să binecuvânteze opera Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, pe care o desfășoară în Huși.

Mulțumim confraților din convent, credincioșilor din Huși, binefăcătorilor noștri și surorilor franciscane pentru ospitalitatea, mărturia, grija și devotamentul lor în slujirea poporului lui Dumnezeu.

Pace și bine!

*

📌✨🙏Comunitatea formativă în vizită la Huși

În ziua de 27 martie, cea de-a patra duminică din Postul Mare, frații…

Publicată de Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan pe Luni, 28 martie 2022

Distribuie cu: